Πιθανότερο από ποτέ το Brexit χωρίς συμφωνία προειδοποιεί ο Τουσκ

150

Τα προειδοποιητικά μηνύματα λίγα 24ώρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Λονδίνο και  Βρυξέλλες

“Το γεγονός ότι προετοιμαζόμαστε για το σενάριο της απουσίας συμφωνίας δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μας εμποδίσει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία, για όλα τα μέρη” τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Σύμφωνα με την ίδια ‘’μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις θα ήταν η καλύτερη έκβαση για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την ΕΕ’’

Με την άποψη της Βρετανίδας πρωθυπουργού φαίνεται να ταυτίζονται και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως η Άνγκελα  Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Κομβικής σημασίας ωστόσο ως προς τις διαπραγματεύσεις, θα είναι το δείπνο εργασίας την Τετάρτη. Εκεί  οι ηγέτες των 27 χωρών, αναμένεται να αποφασίσουν για την πορεία που θα ακολουθηθεί , λίγη ώρα έπειτα από μια συνάντηση στην οποία έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή της Τερέζα Μέι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.