Πρόωρες εκλογές; – Θρίλερ με το τετ α τετ Τσίπρα – Καμμένου!

105

Αυτή είναι η τακτική που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα δίνοντας μάλιστα στις ψηφοφορίες που θα γίνονται στη Βουλή για σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες -όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επιδότηση ενοικίου και άλλα- τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα βαδίσει το επόμενο διάστημα με την λογική ότι έχει τους 151 βουλευτές – 145 ΣΥΡΙΖΑ συν Θ. Παπαχριστόπουλο, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστα Ζουράρι, Έλενα Κουντουρά, Σπύρο Δανέλλη και Γιάννη Σαρίδη– των οποίων την ψήφο θα ζητήσει μόνο εάν χρειαστεί να αποδείξει για κάποιο λόγο ότι δεν είναι κυβέρνηση μειοψηφίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο προκειμένου τα θετικά μέτρα που έχει φέρει το τελευταίο διάστημα να πάρουν σάρκα και οστά και να φανούν στην τσέπη των πολιτών.

Πρόθεση λοιπόν του κυβερνώντος κόμματος είναι να φέρει την δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα σε ένα απόλυτα διαχειρίσιμο ποσοστό, όπως για παράδειγμα γύρω στο 2,50%. Εάν λοιπόν οι μετρήσεις δείχνουν ότι η διαφορά έχει μειωθεί αρκετά τότε δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να στήσει κάλπες με την λογική ότι στην τελική ευθεία θα παιχτούν όλα.

Έχοντας λοιπόν αυτό κατά νου στον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο ώστε να πάνε σε εκλογές τον Μάιο. Στην Κουμουνδούρου ωστόσο προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα αφού οι πολιτικές ισορροπίες είναι εύθραυστες και οι εξελίξεις ρευστές ,όπως για παράδειγμα για εκλογές στα μέσα Μαρτίου.

Η συνάντηση με τον Καμμένο

Εν τω μεταξύ τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να υπάρξει επαφή ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Πάνο Καμμένο. Δεν έχει καθοριστεί το είδος της επικοινωνίας αν δηλαδή θα είναι τηλεφωνική ή δια ζώσης, ούτε και ο χρόνος καθώς ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται στο εξωτερικό.

Οι ΑΝΕΛ λένε ότι τις προηγούμενες μέρες το Μαξίμου είχε ψάξει τον Πάνο Καμμένο αλλά αυτός δεν είχε ανταποκριθεί.

Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό το θέμα Καμμένου έχει τελειώσει. Πλέον αναμένουν τις κινήσεις που θα κάνει προκειμένου και τυπικά να τελειώσει αυτή η παράδοξη σχέση όσο πιο ομαλά γίνεται.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν το διαζύγιο να είναι βελούδινο αφού θεωρούν ότι μπορεί τώρα ο Πάνος Καμμένος να δημιουργεί εντυπώσεις και να εμφανίζεται εκνευρισμένος καθώς φοβάται ότι το κόμμα του θα φυλλορροήσει μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες, αναγνωρίζουν ωστόσο ότι στα χρόνια της συγκυβέρνησης υπήρξε συνεπής στις δεσμεύσεις που είχε δώσει απέναντι στον πρωθυπουργό.

Με δεδομένο πάντως ότι την Τετάρτη θα συγκληθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ, πολλοί λένε ότι εκεί δεν αποκλείεται να αποφασίσει την τελική ρήξη με την κυβέρνηση ανακοινώνοντας την αποχώρηση του από το κυβερνητικό σχήμα.

Οι πληροφορίες λένε ότι η οργή του Πάνου Καμμένου οφείλεται στην πραγματικότητα στο γεγονός ότι άλλα χρονοδιαγράμματα τον είχαν διαβεβαιώσει ότι θα ακολουθηθούν και τελικά το Μέγαρο Μαξίμου άλλα ακολουθεί. Ενώ τυπικά η συμφωνία ήταν να περάσει από την Βουλή στις αρχές Μαρτίου τώρα εντελώς αιφνιδιαστικά δρομολογείται για το τέλος Ιανουαρίου. Και όλα αυτά χωρίς να τα γνωρίζει επισήμως ο υπουργός Άμυνας.

Οι επόμενες ημέρες δεν αναμένονται εύκολες για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού η απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση θα δημιουργήσει τριγμούς και θα φέρει το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά σε πολιτικά διλήμματα. Έστω και αν μιλάμε για το τέλος μιας προδιαγεγραμμένης σχέσης.

 

 

Πηγή: newsit.gr