ΠΡΟΣΟΧΗ! – Αυτές είναι οι απάτες της Ελληνικής Black Friday!

402

Ατελείωτες ουρές στα καταστήματα από το προηγούμενο βράδυ και στρίμωγμα στην είσοδο είναι οι εικόνες που έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου με τη Black Friday. Αυτά κυρίως στον δυτικό κόσμο γιατί στην Ελλάδα είναι φρέσκια και όπως κάθε πράγμα που έρχεται στη χώρα μας, μαζί με τα θετικά, συνοδεύεται και από τις κλασικές απατεωνιές.

 

Μεγάλα καταστήματα κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθιέρωσαν τη συγκεκριμένη ημέρα έτσι ώστε με «όπλο» τις μεγάλες εκπτώσεις που φτάνουν ακόμα και το 60-70% να προσελκύσουν πελάτες.

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι ακριβώς. Λόγω της Ελληνικής… κατεργαριάς αρκετοί είναι οι καταστηματάρχες που σκαρφίζονται διάφορα τρικ για να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη, πάντα με τις μικρότερες απώλειες.

Το σύνηθες φαινόμενο είναι να μην ακολουθούνται οι μεγάλες εκπτώσεις που γίνονται στις ΗΠΑ. Αυτό ναι μεν δεν είναι επιλήψιμο, αλλά κρύβει μία μεγάλη πονηριά. Ένα ποσοστό της τάξης του 10% ή του 20% ναι μεν είναι έκπτωση αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί Black Friday. Οπότε εκμεταλλεύονται την ημέρα που έχει ταυτιστεί με μεγάλες εκπτώσεις για να κάνουν μία απλή έκπτωση, συχνά από «τσιμπημένες» αρχικές τιμές.

Μία από τις πλέον κλασικές «τρίπλες» που κάνουν είναι ο γνωστός κράχτης. Βάζουν δηλαδή ένα προϊόν σε μεγάλη έκπτωση και μάλιστα σε πολύ περιορισμένα κομμάτια. Αποτέλεσμα; Αυτά εξαντλούνται εν ριπή οφθαλμού, ο κόσμος δεν ενημερώνεται και τελικά μπαίνει στο κατάστημα νομίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες εκπτώσεις, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Όσοι χοντραίνουν το παιχνίδι, βρίσκουν κακά κομμάτια από τις αποθήκες τους, φυσικά κάνουν μία τιμολόγηση αρκετά υψηλή και στη συνέχεια εμφανίζουν μία «γενναία» έκπτωση. Τελικά ο πελάτης παίρνει κάτι παλιό σε τιμή ψηλότερη από εκείνη που θα έπρεπε με τον μανδύα της έκπτωσης.