«Ψήνουν» το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού

119

Ανησυχία για το τι θα γίνει τελικά  με τις συντάξεις 

Με άκρα μυστικότητα «μαγειρεύει» η Κυβέρνηση το προσχέδιο το νέου προϋπολογισμού το οποίο πρόκειται να κατατεθεί την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στη Βουλή. Το μεγάλο «αγκάθι» σε αυτό φαίνεται ότι είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της περικοπής των συντάξεων.

«Πονοκέφαλο» φαίνεται ότι δημιουργεί στην Κυβέρνηση το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Κι αυτό γιατί υπάρχουν οι προβλέψεις για το υπερπλεόνασμα που θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν αλλά και η γκρίζα ζώνη της περικοπής ή μη των συντάξεων.  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ των μειώσεων στις συντάξεις.  Έτσι, την ερχόμενη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου που θα κατατεθεί στη Βουλή θα αποκαλυφθούν και οι προθέσεις της Κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι με φλέγοντα θέματα του λαού.

Πάντως το Μεσοπρόθεσμο ενσωματώνει προβλέψεις εξοικονομήσεων 2,880 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες καθώς δεν έχει γίνει καμιά επίσημη τοποθέτηση ή ανακοίνωση, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ενσωμάτωση των περικοπών στο προσχέδιο ώστε, κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές να απαλειφθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα συζητηθεί στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.  Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου, το σχέδιο του Προϋπολογισμού θα υποβληθεί στην Κομισιόν, όπως συμβαίνει για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.