Ριζικές αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές όσων αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης

130

Ριζικές αλλαγές στο “καθεστώς” των ασφαλιστικών  εισφορών  όσων αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλοι κτήσης), προκύπτουν από το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή.

Σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, παύουν να ισχύουν οι διατάξεις κατά τις οποίες οι εισφορές κύριας ασφάλισης που πρέπει να καταβάλλουν οι εν λόγω εργαζόμενοι, ανέρχονται σε 20% επί του εισοδήματος τους.

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως το ασφαλιστικό “καθεστώς” το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2019 για τους αμειβόμενους με απόδειξη δαπάνης, θα είναι το ίδιο με εκείνο το οποίο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δηλαδή, όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο, θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές 13,3% υπέρ της κύριας ασφάλισης όσοι αμειβόμενοι με απόδειξη δαπάνη έχουν εισόδημα (από την παροχή υπηρεσιών για την οποία κόβουν τη σχετική “απόδειξη”) πάνω από 7.032 ευρώ. Οι δε εισφορές θα ανέρχονται σε 20% για όσους έχουν εισόδημα έως 7.032 ευρώ  (από την παροχή υπηρεσιών για την οποία κόβουν τη σχετική “απόδειξη”).

Υπενθυμίζεται πως όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 7032 ευρώ ετησίως (από απόδειξη δαπάνης),  θέλουν, αλλά και μπορούν οικονομικά, έχουν τη  δυνατότητα να καταβάλλουν εισφορές πάνω από 13,3% αλλά με “ταβάνι” το 20%.

Στις παραπάνω εισφορές για την κύρια ασφάλιση θα προστεθούν, φυσικά, και εκείνες υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης.

Αυτές θα ανέλθουν, όπως σε όλους τους ασφαλισμένους (μισθωτούς και μη μισθωτούς) σε 6,9%, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.

Έτσι, συνολικά, όσοι αμειβόμενοι με απόδειξη δαπάνης έχουν ετήσιο εισόδημα έως 7032 ευρώ, θα καταβάλλουν εισφορές 26,9% για κύρια ασφάλιση –υγεία (20% για κύρια ασφάλιση και 6,9% για υγεία). Όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 7032 ευρώ θα καταβάλλουν εισφορές κύριας ασφάλισης –υγείας ύψους 20,2% (13,3% για κύρια ασφάλιση και 6,9% για υγεία.

Πηγή: capital.gr