Σε πλειστηριασμό σπίτια αν δεν πληρώνει το Δημόσιο την επιδότηση – Ποια η προθεσμία πληρωμής

93

«Κόφτη» στο «δεν πληρώνω» του ελληνικού δημοσίου θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την προστασία της α’ κατοικίας

 

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τον τερματισμό του καθεστώτος προστασίας για τα επιλέξιμα νοικοκυριά αν το δημόσιο δεν καταβάλει στις τράπεζες εντός 9 μηνών την επιδότηση δόσης για την οποία έχει δεσμευτεί.

Η πρόβλεψη αυτή προστέθηκε στο νομοσχέδιο μετά από απαίτηση των θεσμών που υπενθύμισαν στους εκπροσώπους της κυβέρνησης ότι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταβολή επιδότησης δεν μπορεί να κριθεί ως αξιόπιστη καθώς ήδη οφείλει στις τράπεζες δάνεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τη χορήγηση των οποίων είχε εγγυηθεί στις.

Ουσιαστικά αφορά δάνεια μέσω των οποίων το κράτος έκανε κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των άλλων και συγκεκριμένα των καταθετών και των συνεπών δανειοληπτών που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους παρά τις δυσκολίες. Πρόκειται για συνήθη πρακτική των κυβερνήσεων στην Ελλάδα. Στα δάνεια για τα οποία έχει εγγυηθεί το δημόσιο αλλά αρνείται να εκπληρώσει την υποχρέωσή του περιλαμβάνονται δάνεια που έχουν δοθεί σε πυρόπληκτους που δεν έχουν δει καν φωτιά.

Στις τρεις χαμένες δόσεις χάνεται η προστασία

Ο πυρήνας της συμφωνίας στηρίζεται στο ότι και οι τρεις εμπλεκόμενες πλευρές θα συμβάλλουν ενεργά στην αντιμετώπιση του προβλήματος:

  • Οι τράπεζες θα υποστούν ένα αξιόλογο «κούρεμα» οφειλής, δηλαδή θα πάρουν ζημιά, για όλα τα επιλέξιμα νοικοκυριά, δηλαδή νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, λόγω κακής οικονομικής κατάστασης.
  • Η κυβέρνηση θα πρέπει από την πλευρά της να αναλάβει μέρος του προβλήματος, δίνοντας επιδότηση της δόσης του δανείου στα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη.
  • Τέλος, οι επιλέξιμοι δανειολήπτες που θα τύχουν της ευνοϊκής αντιμετώπισης και της οικονομικής ενίσχυσης θα πρέπει απαραιτήτως και με συνέπεια να καταβάλουν το τμήμα της δόσης που τους αναλογεί. Χονδρικά θα είναι το 1/3 από το ότι θα τους αναλογούσε κανονικά καθώς τα υπόλοιπα 2/3 θα καλυφθούν μέσω του «κουρέματος» και της επιδότησης.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: economistas.gr