«Απειλούν» οι ΗΠΑ την κυβέρνηση Μαδούρο

138

«Σειρά ενεργειών» προαναγγέλλει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προετοιμάζεται για να προχωρήσει σε μια «σειρά ενεργειών» τις αμέσως προσεχείς ημέρες για να εντείνει την πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Θα δείτε τις επόμενες ημέρες μια σειρά ενεργειών που θα συνεχίσει να αυξάνει το επίπεδο της πίεσης εναντίον των ανθρώπων στην ηγεσία της Βενεζουέλας, οι οποίοι δρουν εναντίον των συμφερόντων του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Πομπέο. «Είμαστε αποφασισμένοι ο λαός της Βενεζουέλας να ανακτήσει την κυριαρχία του».

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια ως προς τη φύση των ενεργειών αυτών σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο για τη δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει σταθερά τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Νικολά Μαδούρο, που κατηγορεί ότι φιμώνει την αντιπολίτευση και φυλακίζει ηγέτες της.

Πέρυσι η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις που απαγορεύουν την αγορά νέων αξιόγραφων που εκδίδουν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η κρατική επιχείρηση πετρελαίου της χώρας, η PDVSA. Έχει επίσης επιβάλλει πολλούς γύρους κυρώσεων σε βάρος κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Μαδούρο.

Η Βενεζουέλα βιώνει οξύτατη οικονομική κρίση επί των ημερών του Μαδούρο, με τον πληθωρισμό να έχει απογειωθεί και κατά ορισμένους υπολογισμούς να φθάνει ακόμα και το 200.000%, ενώ βασικά διατροφικά είδη και φάρμακα είναι δυσεύρετα. Η οικονομική και πολιτική κρίση στη χώρα προκάλεσε μαζική μετανάστευση.

Η προειδοποίηση του Πομπέο καταγράφηκε πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την επόμενη εβδομάδα, στην οποία θα πάρουν μέρος δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ο Μαδούρο δεν έχει πάρει μέρος στη ΓΣ του ΟΗΕ από το 2015 και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι ενδέχεται να μην πάει ούτε φέτος, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλειά του.