Σμαράγδα Καρύδη:«Λέω όχι στον απελπισμένο έρωτα…»

455

Τι αποκαλύπτει η νέα Κατίνα από τις «Μάγισσες της Σμύρνης» 

Η Σμαράγδα Καρύδη ετοιμάζεται με ξόρκια και μαγικά να δέσει τρεις άνδρες!
Η δημοφιλής ηθοποιός μεθαύριο, «ντύνεται» μια ακόμη ηρωίδα. Ίσως την πιο παράξενη, μυστηριώδη και ακραία που έχει υποδυθεί μέχρι σήμερα.

Η Σμαράδα Καρύδη γίνεται η ερωτική και αδίστακτη Κατίνα στις «Μάγισσες της Σμύρνης» της Μάρας Μεϊμαρίδη που ανεβαίνει στο «Παλλάς», με την καθοδήγηση του «μάγου» της σκηνοθεσίας Σταμάτη Φασουλή. Το έργο που έγινε πριν μερικά χρόνια ένα από τα πιο πετυχημένα σίριαλ, μεταφέρεται στο σανίδι και η Σμαράγδα Καρύδη μίλησε αποκλειστικά στο tvf.gr για την «δική της» Κατίνα, τη σχέση της με τα μάγια και το μεταφυσικό αλλά και για τον έρωτα που δεν έχει όρια, με ξόρκια ή χωρίς…

-Έχετε ερμηνεύσει δεκάδες ρόλους. Η Κατίνα από τις «Μάγισσες της Σμύρνης»
σας ταλαιπώρησε;

Κοιτάξτε δεν μπορώ να πω ότι με ταλαιπώρησε. Σίγουρα μπορώ να πω ότι με προβλημάτισε γιατί δεν είναι κάτι τελειωμένο. Την Κατίνα θα την δουλεύω όσο κρατάνε οι πρόβες και ακόμα μετά, μέχρι να τελειώσουν οι παραστάσεις γιατί έναν ρόλο όσο τον ερμηνεύεις αλλάζεις πράγματα, φτιάχνεις πράγματα, ανακαλύπτεις πράγματα. Αυτό είναι το γοητευτικό στο θέατρο, ότι  είναι κάτι που δεν σταματάει ποτέ. Η Κατίνα φαινομενικά δεν είμαι εγώ, δηλαδή δεν ταιριάζω εσωτερικά και εξωτερικά όπως περιγράφεται στο βιβλίο. Αυτό όμως είναι και το γοητευτικό για μένα. Να βρω κομμάτια από τον εαυτό μου που δεν είναι σε πρώτο πλάνο κι είναι πιο «θαμμένα» μέσα μου για να μπορώ να τα μεταφέρω στον ρόλο.

Η νέα Κατίνα Σμαράγδα Καρύδη

-Πιστεύετε στη μαγεία και στα ξόρκια; Έχετε πάει σε χαρτορίχτρα ή μέντιουμ;

Όχι δεν έχω πάει. Δεν τα πιστεύω. Έχω φίλη που ρίχνει τα χαρτιά και μου τα έχει ρίξει  και μου έχει πει και τον καφέ αλλά σε επαγγελματία δεν έχω πάει. Δεν πιστεύω στα μάγια, στα ξόρκια, σε όλα αυτά. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πράγματα που οι άνθρωποι δεν μπορούν να εξηγήσουν και κυρίως όσο και να έχει προχωρήσει η επιστήμη δεν έχει τελειώσει ο βασικός προβληματισμός του ανθρώπου για τον θάνατο. Οπότε προσπαθεί να το εξηγήσει όλο αυτό και δεν μπορεί να πιστέψει ότι η ύπαρξη του είναι τόσο όσο μοιάζει να είναι. Γι’ αυτό αναζητά κάτι έξω από εμάς, έξω από την ύλη, κάποιες άλλες δυνάμεις

-Τώρα όμως που λόγω της παράστασης με το κείμενο και τα σκηνικά έρχεστε σε επαφή με την μαγεία, μήπως κάπου αρχίσατε να τα πιστεύετε;

Δεν έχει σημασία αν τα πιστεύω, σημασία έχει ότι με γοητεύει να ερμηνεύσω χαρακτήρες που τα πιστεύουν. Με ενδιαφέρει να ερευνήσω τον άνθρωπο σε όλες του τις εκφάνσεις και οι άνθρωποι έχουν πίστη για διαφορετικά πράγματα. Ούτως ή άλλως τα πάντα κάνεις με πίστη. Εγώ για να έρθω εδώ να παίξω, πρέπει να έχω πίστη ότι μπορώ να πείσω τους άλλους  κι αυτοί να πεισθούν από εμένα. Έτσι κι αλλιώς  τίποτα δεν γίνεται χωρίς την πίστη. Επίσης με ενδιαφέρει να μελετήσω αυτό το κομμάτι και της εποχής που είναι κάτι που δεν ζήσαμε και δεν το ξέρουμε: Είναι η Σμύρνη, που είναι κάτι που έχουμε απωλέσει οι Έλληνες για πάντα κι είναι όλο το κλίμα πριν την Μικρασιατική Καταστροφή. Το «κεφάλαιο» Σμύρνη αγαπημένη, πολύ γοητευτικό σε μυρωδιές, σε μουσικές, σε ήχους, σε έναν ερωτισμό που βγάζει αυτή η εποχή.

Στις μέρες μας θεωρείτε ότι αυτό που θα βγάλει αυτή η παράσταση, η μαγεία και το μεταφυσικό, είναι η ελπίδα, αυτό το κάτι στο οποίο θέλουμε να πιστέψουμε;

Δεν θα ήθελα στις μέρες μας όλη η ελπίδα να έχει αφεθεί στο μεταφυσικό. Θα ήθελα να γίνουν και πραγματικά πράγματα  για να γίνουμε εμείς καλύτεροι αλλά και στην χώρα μας να γίνουν καλύτερα τα πράγματα. Δηλαδή αν το αφήσουμε στο μεταφυσικό, την έχουμε πατήσει!

-Με την Κατίνα έχετε κάτι κοινό;

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα πάντα. Κι αν εγώ τα έχω σε μικρό βαθμό ή είναι «θαμμένα» κάπου μέσα μου και δεν τα βγάζω γιατί δεν θέλω να τα δουν οι άλλοι, τώρα είναι ευκαιρία να τα δω στον εαυτό μου και να  τα βγάλω. Προφανώς για να αναγνωρίζω στην Κατίνα κάποια χαρακτηριστικά της, κάπου τα έχω, αλλιώς δεν θα μπορούσα να τα δω και σε αυτήν. Τώρα ποια είναι αυτά κι αν είναι λίγα ή πολλά, τα ψάχνω και θα βγουν πιστεύω στην σκηνή.

-Η Κατίνα κάνει τα πάντα για να δέσει με ξόρκια και μάγια τους άνδρες που την ενδιαφέρουν αλλά δεν τους αγαπάει πάντα…

Τους αγαπάει, τους ερωτεύεται. Τους τρεις άνδρες που βλέπουμε στο έργο, τους έχει ερωτευθεί. Μπορεί να την ενδιαφέρουν τα χρήματα, μπορεί να την ενδιαφέρει η εξουσία όλο όμως αυτό το “πακέτο” που έχει ένας άνδρας. Θέλει όμως μαζί με τα χρήματα και την εξουσία  και το κορμί του γιατί είναι ερωτικό πλάσμα η Κατίνα. Την ενδιαφέρει ο έρωτας, ζει γι’ αυτόν.

Η Σμαράγδα Καρύδη με τους Μέμο Μπεγνή και Μελέτη Ηλία

-Πιστεύετε ότι τα κάνει όλα αυτά από έρωτα; Είναι ένα παθιασμένο πλάσμα η Κατίνα;

Μα δεν γίνεται να μην τα κάνεις όλα αυτά από έρωτα. Ο έρωτας έχει πολλές πλευρές. Δηλαδή  μπορεί να έχεις ερωτευθεί το κορμί κάποιου και όλο το πακέτο που έχει. Την δύναμη, την εξουσία. Έτσι κι αλλιώς η εξουσία είναι αφροδισιακό για τις γυναίκες σε όλες τις εποχές.

Η Σμαράγδα Καρύδη με την αρχισυντάκτρια του FOCUS Σίσσυ Μενεγάτου

Η Σμαράγδα, τα ξόρκια, ο έρωτας και τα όρια

-Θα φτάνατε ποτέ σε ένα σημείο, όντας πολύ ερωτευμένη να δέσετε έναν άνδρα με μάγια, ξόρκια και μπουγιούμ όπως κάνει η Κατίνα?

Δεν θα έφτανα γιατί όπως είπα δεν πιστεύω σε αυτά. Επίσης κι αυτό είναι το σημαντικότερο δεν θέλω να είναι οι άνδρες μαζί μου δεμένοι ή μαγεμένοι με κάτι έξω από μένα. Θέλω να μαγευτούν από εμένα. Όχι από ξόρκια, μάγια ή μπουγιούμ, αν γίνονται αυτά γιατί εγώ δεν τα πιστεύω. Αξιώνω δηλαδή να γίνει  γιατί τους αρέσω και επειδή μέχρι τώρα αυτοί οι άνδρες που με ενδιέφεραν, τους ενδιέφερα έτσι όπως  είμαι, χωρίς να ψάξω να κάνω τέτοια πράγματα, δεν χρειάστηκε να δω κάτι πέρα από αυτό.

-Η Κατίνα του 2018 τι θα έχει; Αν μπορούσατε να την κλείσετε μέσα σε μια φράση, τι θα λέγατε;

Δεν ξέρω αν μπορώ να κλείσω την Κατίνα σε μια φράση γιατί οι άνθρωποι και οι ρόλοι είναι πολλά πράγματα μαζί .Θα πω όμως για να την δικαιολογήσω γιατί κάποια στιγμή περνάει και τα όρια  μέσα στην απληστία και το «αχόρταγο» που έχει, ότι είναι αυτό που λέει η μάνα της «δεν είμαστε μάγισσες, είμαστε κυνηγημένες» Είναι κυνηγημένη, φτάνει να είναι αυτό που είναι αλλά ξεκινάει από πολύ χαμηλά. Πέρασε μια ζωή μέσα στην φτώχεια,στη λάσπη και στην απαξίωση.

-Έχετε νιώσει ότι για έναν έρωτα έχετε ξεπεράσει τα όρια σας?

Δεν ξέρω γιατί δεν ξέρω και ποια είναι τα όρια μου να πω αν έχω κάνει πράγματα έξω από τα όρια. Εγώ έχω και κάτι άλλο που είναι του χαρακτήρα μου κι αυτό δεν μπορώ να το υπερβώ: Αν δω ότι κάποιος δεν με θέλει με τίποτα, αρχίζω να μην τον  θέλω κι εγώ!

-Δηλαδή δεν είστε διεκδικητική στον έρωτα;

Είμαι αλλά δεν έχω αυτό το «απελπισμένο» Θεωρώ ότι αν κάποιος δεν δει αυτό που είμαι, μάλλον δεν αξίζει να ασχοληθώ παραπάνω. Εμένα η απόρριψη δεν με «θρέφει» καθόλου και θέλω να έχει ανταπόκριση ο έρωτάς μου. Μ’ αρέσει στην αρχή να μην ξέρεις τι συμβαίνει και φυσικά είναι μες το παιχνίδι να σε παίξει, να τον παίξεις, να μην είσαι σίγουρη, αλλά δεν μπορώ τον απελπισμένο και χωρίς ανταπόκριση έρωτα. Θεωρώ ότι επιβάλλεται να με θέλει για να συνεχίσουμε.

-Η Κατίνα τον βρίσκει κάποια στιγμή τον έρωτα της…

Συνεχώς τον βρίσκει. Απλά αλλάζουν τα πρόσωπα.

-Εσείς εξακολουθείτε να τον έχετε δίπλα σας και να είστε καλά;

Δόξα τον Θεό, είμαι καλά (σ.σ. γελώντας με σημασία)