
Ποια μπορεί να είναι η σημασία ενός μετεωρίτη που πέφτει στη Γη; Είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές γνώσης για το σύμπαν, ένα «παράθυρο» στο Διάστημα. Τι μπορεί να κάνει έναν μετεωρίτη ακόμη πιο ενδιαφέρων για τη χώρα μας; Το ότι βρέθηκε στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον SERES, τον μοναδικό μετεωρίτη που έχει εντοπιστεί σε ελληνικό έδαφος.
Το 1818 ο SERES έπεσε στη Γη, κοντά στην πόλη των Σερρών. Μετά από 200 χρόνια και ύστερα από πρωτοβουλία του επίκουρου καθηγητή Ορυκτολογίας και Πετρολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Γιάννη Μπαζιώτη, επέστρεψε για λίγες ημέρες στην Ελλάδα. Το Sputnik βρέθηκε στο Μουσείο των Ηρακλειδών, όπου και φιλοξενείται ο μεγάλης συμβολικής αξίας για την Ελλάδα μετεωρίτης, μίλησε με τους αρμόδιους επιστημονικούς συμβούλους και ζήτησε απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που αναδύονται, όπως: Τι μπορεί να μας πει ένας μετεωρίτης για τη Γη, το Διάστημα, τη ζωή σε άλλον πλανήτη;
Ο μετεωρίτης έφτασε στη χώρα μας κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, συνοδεία του επιμελητή, Ludovic Ferriere (Δρ. Λουντοβίκ Φεριέρ), από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης. Εκτίθεται στο Μουσείο των Ηρακλειδών (μέχρι και την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου). «200 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 80 ΗΜΕΡΕΣ: Από τον SERES στην Ανταρκτική», είναι ο τίτλος της έκθεσης: Πέρα από τον προσωρινό «επαναπατρισμό» του SERES, ο κ. Μπαζιώτης, ως ο πρώτος και μόνος Έλληνας που συμμετείχε στην αποστολή «Antarctic Search for Meteorites» (η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη NASA) και ταξίδεψε για 80 ημέρες στην Ανταρκτική για την εξεύρεση μετεωριτών, παραθέτει την εμπειρία του μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας.
Ο SERES, ένας μετεωρίτης ηλικίας 4,56 δισ. ετών, έπεσε τον Ιούνιο του 1818 και είναι ο μοναδικός επιβεβαιωμένος μετεωρίτης που εντοπίστηκε σε ελληνικό έδαφος. Αφ’ότου έπεσε, βρέθηκε στα χέρια του πασά της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο οποίος τον δώρισε στον Γερμανό γιατρό του και εν τέλει το 1844 κατέληξε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, όπου φιλοξενείται μέχρι και σήμερα.
Πηγή: pronews.gr