Στην Θεσσαλονίκη το πιο έξυπνο αυτοκίνητο στον κόσμο (video)

45

«Για την ασφάλεια σας, σταματήστε στο κοντινότερο σημείο και ξεκουραστείτε», λέει μια ρομποτική γυναικεία φωνή, η οποία ακούγεται μέσα από το «έξυπνο αυτοκίνητο» που τελειοποιεί, το Thessaloniki Smart Mobility Living Lab, το δεύτερο «ζωντανό εργαστήριο» στη Θεσσαλονίκη, η δημιουργία του οποίου ανακοινώθηκε επίσημα χθες στη διάρκεια του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Open Living Lab Days που πραγματοποιείται στην πόλη.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το νέο ζωντανό εργαστήριο επισκέφθηκε χθες μια μεγάλη ομάδα ερευνητών από διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας για να γνωρίσει τα πρότζεκτ του εργαστηρίου. Το Thessaloniki smart mobility living Lab ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια των πρωτοβουλιών του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύου Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου έδειξαν στους ερευνητές το έξυπνο αυτοκίνητο που σχεδιάζουν το οποίο με τη βοήθεια αισθητήρων και καμερών που έχουν τοποθετηθεί στο τιμόνι, το κάθισμα και άλλα σημεία του ΙΧ «διαβάζουν» τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και μετρούν τους παλμούς της καρδιάς, τον ρυθμό της αναπνοής καθώς και άλλα μεγέθη.

Αντιλαμβάνονται πότε ο οδηγός είναι έτοιμος να κοιμηθεί και με φωνητικές εντολές τον προειδοποιούν. Το όχημα έχουν οδηγήσει από το 2005 που διεξάγεται η έρευνα 100 οδηγοί, επαγγελματίες, νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία, ώστε η ομάδα του εργαστηρίου να συλλέξει δεδομένα και να τελειοποιήσει το σύστημα που αναπτύσσει.

Το σύστημα αυτό υιοθέτησαν για να το τεστάρουν και στο δικό τους καταναλωτικό κοινό μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η FIAT και η VOLVO.

 

Δείτε το video:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: voria.gr