Τα πρώτα ποντίκια που γεννήθηκαν από γονείς ίδιου φύλου

97

Έτοιμα 29 υγιή τρωκτικά χωρίς τη συμμετοχή αρσενικού

Επιστήμονες της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών κατάφεραν να δημιουργήσουν υγιή ποντικάκια από γονείς ίδιου φύλου και συγκεκριμένα από δύο μητέρες και κανένα πατέρα

Το άκρως εντυπωσιακό επίτευγμα βασίσθηκε στη χρήση τόσο βλαστικών κυττάρων όσο και γενετικής τροποποίησης. Αν και επιχείρησαν να κάνουν και το αντίστροφο, δηλαδή την δημιουργία ποντικιών από δύο πατέρες και καμία μητέρα, τα ποντίκια επιβίωσαν μόνο για 48 ώρες.

Οι ερευνητές  χρησιμοποίησαν απλοειδή εμβρυικά βλαστικά κύτταρα που περιείχαν τον μισό φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων και DNA, από μόνο ένα γονέα (τη μία μητέρα). Στη συνέχεια τα εισήγαγαν, μετά από κατάλληλη γενετική τροποποίηση, στα ωάρια ενός άλλου θηλυκού. Παρήχθησαν έτσι 29 υγιή τρωκτικά από 210 έμβρυα, τα οποία έζησαν φυσιολογικά και απέκτησαν δικούς τους απογόνους.

Μερικά ερπετά, αμφίβια και ψάρια (και η γαλοπούλα) μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς σεξουαλική επαφή, μόνο από ένα γονέα του ίδιου φύλου, αλλά είναι δύσκολο για τα θηλαστικά να κάνουν το ίδιο. Στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν ξαναδημιουργήσει πειραματόζωα με δύο μητέρες, αλλά τα ποντικάκια είχαν προβλήματα υγείας, σύμφωνα με το newsbeast.gr.