Τελευταία ευκαιρία για τις 120 δόσεις – Ρύθμιση αλλιώς… κατασχέσεις!

180

Αργά βήματα για τις 120 δόσεις. Πρώτα η ρύθμιση για ασφαλιστικά ταμεία, από τον άλλο μήνα για τα χρέη στην εφορία. Μικρή η διάρκεια ισχύος για να σταλεί μήνυμα πως είναι η τελευταία ευκαιρία πριν τις κατασχέσεις. Εξετάζεται η ένταξη και επιχειρήσεων – εργοδοτών. Κούρεμα οφειλής για μη μισθωτούς και δόση 50 ευρώ. Αισιοδοξία για άμεση λύση στο θέμα προστασία της πρώτης κατοικίας

 

Τα ανοικτά μέτωπα σε προστασία πρώτης κατοικίας και ρύθμισης σε 120 δόσεις των οφειλών σε Ταμεία και Εφορία, προσπαθεί να κλείσει η κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό. Από τους αρμόδιους εκφράζεται η βεβαιότητα, ότι αυτό μπορεί να γίνει σχετικά άμεσα παρά τις αντιρρήσεις των δανειστών.

Σε ότι αφορά τον νέο «ν. Κατσέλη», όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή. Από την κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να γίνει και αύριο, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την ψήφισή του και έτσι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να πάει με ψηφισμένο νόμο στις αποσκευές του, κατά το Eurogroup της Δευτέρας. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι πλέον τα σημεία τριβής είναι ελάχιστα και μπορεί μέχρι αύριο το αργότερο να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες.

Οι 120 δόσεις

Από εκεί πέρα σειρά παίρνει το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις. Η τρόικα είχε εγείρει ενστάσεις, αλλά στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι εύκολα ή δύσκολα θα βρεθεί και εδώ η χρυσή τομή και μάλιστα σχετικά σύντομα, έτσι ώστε μέσα στο μήνα, αρχές του επόμενου να έχει κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες επιδίωξη της κυβέρνησης είναι στην ρύθμιση να ενταχθούν όσοι περισσότεροι γίνεται. Παράλληλα στο σχέδιο θα προβλέπεται μικρή χρονική διάρκεια ισχύος, ώστε να δοθεί το μήνυμα πως πρόκειται για … τελευταία ευκαιρία, πριν την λήψη αναγκαστικών μέτρων εναντίον όσων οφείλουν. Εξετάζεται σοβαρά και η ένταξη στη ρύθμιση και των επιχειρήσεων – εργοδοτών με οφειλές προς το ασφαλιστικό σύστημα, αφετέρου, περιλαμβάνονται δύο δικλείδες ασφαλείας, η ρύθμιση να ανοίξει όσο το δυνατό γρηγορότερα και να κλείσει τον Ιούνιο και να μην ενταχθούν σε αυτήν όσοι δεν έχουν καταβάλει τις εισφορές για το 2019.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιμένει πως η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις θα προχωρήσει κανονικά, θα περιλαμβάνει κούρεμα βασικής οφειλής για τους μη μισθωτούς, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% για όλους, και αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Εφορία

Πιο περίπλοκο είναι το θέμα της ρύθμισης προς την Εφορία. Η τρόικα αντιδρά, όχι τόσο ως προς το περιεχόμενο της ρύθμισης, όσο προς την γενική φιλοσοφία. Αν μπορούσε να αποφασίσει, σίγουρα θα την απέρριπτε. Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι δεν θα αφορά τους πάντες και πως θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε το μέτρο να διευκολύνει όσους έχουν πραγματική αδυναμία και όχι να δώσει μία ευκαιρία σε όσους δεν πληρώνουν… από χόμπι.

Και ενώ στο θέμα των ταμείων η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει σχέδιο ολοκληρωμένο ή κοντά σε αυτή, στο θέμα της εφορίας δεν υπάρχει κανένα, όχι μόνο σχέδιο, αλλά ούτε περίγραμμα. Το εν λόγω ζήτημα θα πάει τελευταίο από όλα και δεν πρόκειται να συζητηθεί επί της ουσίας μέσα στον Μάρτιο.

Από τον άλλο μήνα και βλέπουμε και αφού πρώτα κλείσουν τα δύο προαναφερόμενα ζητήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:cnn.gr