Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται κατασχέσεις και πρόστιμα για όσους τα έχουν απλήρωτα

68

Όσοι δεν πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας αλλά μέχρι στιγμής έχουν… ξεφύγει από την “τσιμπίδα” του νόμου, μάλλον πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν. Γιατί η ΑΑΔΕ, προκειμένου να μη χάνονται έσοδα, ετοιμάζει επιχείρηση… είσπραξης, με κατασχέσεις και πρόστιμα

 

Σχεδόν 500.000 τέλη κυκλοφορίας δεν έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει… σαφάρι, το οποίο περιλαμβάνει από πρόστιμα έως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, προβλέπει και μείωση 50% του χρόνου παραγραφής των τελών κυκλοφορίας. Μέχρι τώρα, τα τέλη κυκλοφορίας παραγράφονται μετά την πάροδο 20 χρόνων από το τέλος του έτους στο οποίο αφορούν. Η απόφαση είναι ο χρόνος παραγραφής να μειωθεί στα 10 χρόνια.

Οι λόγοι είναι δυο:

Πρώτον: Να απαλλαγούν από το χρέος χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας. Πολλοί ήταν οι ιδιοκτήτες ΙΧ που προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη γιατί τους είχε βεβαιωθεί από την εφορία πρόστιμο για τέλη κυκλοφορίας που έπρεπε να έχουν πληρώσει πριν από 20 χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί υποστήριξαν πως είχαν πληρώσει κανονικά αλλά μετά από τόσο καιρό, είχαν χάσει τα παραστατικά. Και δεν μπορούσαν να τα βρουν ούτε από την τράπεζα γιατί δεν κρατείται αρχείο! Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε να μειωθεί ο χρόνος παραγραφής και φαίνεται ότι η ΑΑΔΕ δεν είπε… όχι.

Δεύτερον: Η ΑΑΔΕ θέλει να «ξυπνήσει» τους εισπρακτικούς μηχανισμούς, ώστε να «στριμώξουν» τους φορολογούμενους που ηθελημένα δεν πληρώνουν τα τέλη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένας στους 10 ιδιοκτήτες ΙΧ δεν εξοφλεί εγκαίρως το φόρο. Μιλάμε δηλαδή για τέλη κυκλοφορίας 500.000 οχημάτων, πολλά εκ των οποίων θα καταλήξουν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Για την είσπραξη των ανεξόφλητων τελών κυκλοφορίας πρόκειται να ενεργοποιηθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με κυριότερο από αυτά τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Εφημερίδα ”Το Έθνος”