Τι θα ισχύσει από Νοέμβριο σε όσους οδηγούς έχουν e-pass

511

Επιτέλους και κάλλιο παρά παρά ποτέ! Από τον προσεχή Νοέμβριο, οι οδηγοί που έχουν e-pass (πομποδέκτες) θα μπορούν να περνούν από όλα τα διόδια της χώρας, ανεξάρτητα ποια εταιρία τα διαχειρίζεται

 

Ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια… φαγούρας ανάμεσα στους παραχωρησιούχους τίθεται σε λειτουργία η πολυαναμενόμενη διαλειτουργικότητα. Το πότε ακριβώς θα μπορούν οι οδηγοί και κάτοχοι e-pass να περνούν από όλα τα διόδια της χώρας, δεν έχει καθοριστεί.

Η Hellastron, το συλλογικό όργανο των εταιριών που διαχειρίζονται διόδια, συμφώνησε με τα μέλη της και το υπουργείο Υποδομών για την έναρξη της διαλειτουργικότητας σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους.

Το πρόβλημα που υπήρξε και η διασύνδεση δεν ήταν δυνατή ήταν το ύψος του κομίστρου που θα παρακρατεί κάθε εταιρία. Η συμφωνία προβλέπει πως θα είναι κάτω από το 2%. Όταν δηλαδή ένας οδηγός χρησιμοποιεί το e-pass μιας εταιρίας για να περάσει τα διόδια μιας άλλης, η πρώτη θα κρατάει το ποσοστό και θα γίνει το υπόλοιπο κόμιστρο στη δεύτερη.

Έτσι, με οποιοδήποτε πομποδέκτη, οι οδηγοί θα μπορούν να περάσουν από όλα τα διόδια της χώρας. Δεν θα μπορούν όμως να «γεμίσουν» χρήματα το πάσο τους όπου θέλουν αλλά μόνο στα διόδια της εταιρίας από την οποία το έχουν προμηθευτεί. Επίσης, τα προγράμματα προσφορών κάθε εταιρίας αφορούν μόνο τα δικά της e-pass και τους συνδρομητές της.

Υπάρχει επίσης ακόμη ένα… θεματάκι: μπορεί ένας σταθμός διοδίων να μη «διαβάζει» το πάσο άλλης εταιρίας που είναι τοποθετημένο στο παρμπρίζ αλλά έναν πομποδέκτη στο… ντουλαπάκι του αυτοκινήτου (και ο οποίος μπορεί να είναι άδειος…). Το πρόβλημα αυτό λύνεται -για την ώρα τουλάχιστον- μόνο με την προμήθεια των ειδικών «φακέλων» που προσφέρουν οι εταιρίες στους επαγγελματίες οδηγούς ή με την τοποθέτηση όλων των πάσων στο παρμπρίζ…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit