Το Χόλιγουντ επιβεβαιώνεται: Βρέθηκε ο πλανήτης Βούλκαν του Σταρ Τρέκ!

187

Καυτός και 16 έτη φωτός μακριά από την Γη

Θα μπορούσε να είναι το Χολιγουντιανό σίκουελ της θρυλικής  ταινίας «Στάρ Τρεκ» Όμως τελικά φαίνεται ότι ο πλανήτης Βούλκαν υπάρχει και μάλιστα κοντά στη Γη!

Για άλλη μια φορά το Χόλιγουντ αποδεικνύεται προφητικό:Ο πλανήτης Βούλκαν που εμπνεύστηκε ο δημιουργός και συγγραφέας της πασίγνωστης σειράς και μετέπειτα ταινίας «Στάρ Τρέκ» Τζιν Ροντένμπερι υπάρχει! Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται ότι καταλήγουν οι επιστήμονες, που χάρη στις έρευνες τους «έπεσαν» πάνω σε έναν πλανήτη που είναι ολόϊδιος με τον Βούλκαν!

Τα σενάρια των 12  κινηματογραφικών ταινιών του «Σταρ Τρεκ» που έσπασε ταμεία αλλά και τηλεθεάσεις ως σήριαλ στην αμερικάνικη τηλεόραση, θέλουν πατρίδα του θρυλικού Μίστερ Σπόκ, τον περίεργο αυτό πλανήτη.

Η επιστημονική φαντασία φαίνεται όμως ότι αγγίζει την πραγματικότητα καθώς χωρίς να το ξέρει ο δημιουργός της ιστορίας άνοιξε τον δρόμο στους επιστήμονες να ανακαλύψουν τον πραγματικό «Βουλκόν».

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακαλύψεις των αστρονόμων εντόπισαν έναν   εξωπλανήτη γύρω απο το άστρο 40 Eridani A (40 Ηριδανού Α) σε απόσταση μόνο 16 ετών φωτός απο την Γη που θεωρούν ότι πρόκειται για τον πλανήτη Βούλκαν.

Ο «40 Ηριδανού Α» (επίσημα γνωστός ως HD 26965) είναι ένας πορτοκαλί νάνος με ηλικία περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών.

Έχει διπλάσιο μέγεθος και μάζα οκταπλάσια περίπου της Γης. Κινείται πολύ κοντά στο μητρικό άστρο του γι’ αυτό εκτιμάται ότι θα είναι πολύ καυτός και άρα μάλλον ακατάλληλος να φιλοξενήσει τη συνήθη ζωή (από την άλλη, ο Μίστερ Σποκ ποτέ δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος!).

Η ανακάλυψη από το τηλεσκόπιο DEFT στη νότια Αριζόνα, με επικεφαλής τον αστρονόμο Μπο Μα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, έγινε στο πλαίσιο της έρευνας του ουρανού Dharma Planet Survey και παρουσιάζεται στο περιοδικό «Monthly Notices» της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.