Το νέο trend γι’ αυτό το καλοκαίρι έχει όνομα “Shibori” Video

234

Η νέα τάση βαφής που θα ομορφύνει τα υφάσματά σας.

Shibori … Αναμφισβήτητα αυτή η τεχνική δεν είναι ο τυπικός τρόπος βαψίματος ενός υφάσματος!

Πρόκειται για για μια αρχαία κλωστοϋφαντουργική τέχνη, η οποία αναβιώνει σήμερα μέσα από τα ρούχα καθώς και τα υφάσματα που διακοσμούν το σπίτι μας.

Το Shibori είναι ιαπωνική τεχνική βαφής που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα. Παραδοσιακά, ένα λευκό ύφασμα (συνήθως μετάξι ή βαμβάκι) ήταν διπλωμένο ή στριμμένο και έπειτα το βύθιζαν σε μια φυσική χρωστική ουσία indigo.

Η λέξη «shibori» προέρχεται από το ρήμα «shiboru», το οποίο σημαίνει «να πιέζεις και να στρίβεις».

Η τεχνική

Παίρνεις το ύφασμα και το στρίβεις. Έπειτα το περιχύνεις με την βαφή. Το δεμένο κομμάτι αντιστέκεται στη βαφή. Αφού αφήσεις το ύφασμα να εμποτιστεί καλά, αφαίρεσέ το και άφησέ το να στεγνώσει…

Καθώς στεγνώνει στον αέρα, η βαφή μπορεί να συνεχίσει να απλώνεται προς τις άκρες. Όταν ξετυλίξουμε το ύφασμα, εμφανίζονται σχέδια, όπου ακριβώς έχει εμποτιστεί η βαφή.

Το αποτέλεσμα

Τα ακανόνιστα σχήματα μοιάζουν μαγικά! Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι τεχνίτες έχουν αναπτύξει πολλές μεθόδους.

Στο “arashi”, το ύφασμα είναι τυλιγμένο γύρω από έναν πόλο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα διαγραμμισμένο σχέδιο που μοιάζει με δυνατή βροχή.

Στο “itajime”, το ύφασμα είναι διπλωμένο (σε στυλ ακορντεόν) και στη συνέχεια κρατείται στη θέση του με δύο ανθεκτικά κομμάτια ξύλου για να καταλήξει στη συνέχεια σε γεωμετρικά πλέγματα.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή στυλ, και υπάρχουν και άλλες τεχνικές όπως αυτές. Νιώστε ελεύθεροι να δοκιμάσεις διαφορετικά κομμάτια υφάσματος, το ύφος των πτυχών και την αραίωση της βαφής.

Απλά να θυμάσαι πως οι φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, το λινό, το μετάξι και το μαλλί, απορροφούν καλύτερα τη βαφή. Όσο περισσότερο βυθίζεις το υλικό στο χρώμα, τόσο πιο πολλά «νερά» θα κάνει.

 

πηγή queen.gr