«Το πρώτο επώνυμο θύμα» της ενδοκυβερνητικής διένεξης

133

Ο γερμανικός Τύπος για την παραίτηση Κοτζιά

Η Ελλάδα «πρωταγωνιστεί» για ακόμη μία φορά στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, που σχολιάζουν εκτενώς την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, το παρασκήνιο αυτής και την επόμενη μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Εξαιτίας αντιπαράθεσης αναφορικά με το όνομα “Μακεδονία” ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Φαίνεται πως ο ίδιος αισθανόταν ότι δεν είχε την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα», γράφει το περιοδικό Spiegel, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός θα αναλάβει τα ηνία του ΥΠΕΞ το επόμενο διάστημα.

«Αφορμή για την παραίτηση είναι προφανώς ένας διαπληκτισμός στο υπουργικό συμβούλιο για την ονομασία “Μακεδονία”. Ο Κοτζιάς είχε σφοδρή λογομαχία με τον δεξιό, λαϊκιστή υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο αναφορικά με τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων που αφορά στη διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα Μακεδονία», αναφέρει, ακόμη, το δημοσίευμα και αναλύει τον διαπληκτισμό Καμμένου – Κοτζιά στο υπουργικό.

«Ο Κοτζιάς κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι υπονομεύει τη συμφωνία. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών θεωρείται ο αρχιτέκτων της συμφωνίας. Ωστόσο ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος δεν δέχεται τη συμπεφωνημένη μετονομασία της Μακεδονίας. Αλιεύει συστηματικά σε εθνικιστικά νερά και σε κάθε περίπτωση θέλει να αποτρέψει τη γειτονική χώρα από το να φέρει υπό οποιαδήποτε μορφή το όνομα Μακεδονία»