Ξεκινά από σήμερα η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία

62

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των δύο δωρεάν self test από τα φαρμακεία για όλους τους πολίτες, όπως είχε προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία του κορονοϊού και να αποτραπεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΗΔΙΚΑ το σύστημα άνοιξε το πρωί της Τετάρτης (22.12.2021) στις 8 το πρωί και αναμένεται να μείνει ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή (31.12.2021) στις 8 το βράδυ. Σημειώνεται πως κάθε πολίτης άνω των 5 ετών θα μπορεί να προμηθευτεί δύο self test από τα φαρμακεία.

Μητσοτάκης: Γιατί απέρριψα τα rapid test

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο εξήγησε για ποιο λόγο επέλεξε και πάλι self test και απέρριψε την ιδέα rapid test, λέγοντας πως:

«Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test. Ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας. Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους».

Συνέστησε στους πολίτες να κάνουν το ένα «κατά τη διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά».

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την προηγούμενη φάση τα δωρεάν self test πήραν μόλις 3.050.000 δικαιούχοι δίνοντας στα φαρμακεία τον ΑΜΚΑ τους, τη στιγμή που συνολικά οι δικαιούχοι ήταν περίπου 7.500.000 εκατομμύρια.