Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Για ποιες ομάδες εργαζόμενων εξετάζεται

144

Το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού και για την ηλικιακή ομάδα 25-29 αύριο, Πέμπτη, φουντώνει ακόμη περισσότερο τις συζητήσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων ομάδων πολιτών

Το… δρόμο άνοιξε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε ενδεχόμενα προνόμια των εμβολιασμένων από το φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή.

Μάλιστα, το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός ήταν ενδεικτικό:

«Και βέβαια ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας».

Μέχρι στιγμής, μόνο όσοι υπηρετούν στην ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, μετά από σχετική απόφαση που εκδόθηκε από τον Αρχηγό του Σώματος Στέφανο Κολοκούρη.

Το ερώτημα, ωστόσο, που γεννάται είναι ποιες ομάδες επαγγελματιών θα υποχρεωθούν σε εμβολιασμό –εάν φυσικά το μέτρο αυτό προκριθεί από την κυβέρνηση

Η τελική απάντηση θα δοθεί το φθινόπωρο, αφότου αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια όλες οι ηλικιακές ομάδες και αφότου θα μελετηθεί προσεκτικά το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής, που αναμένεται να παραδοθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, για το Μαξίμου είναι σαφές πως μετά τον γύρο των φθινοπωρινών διαβουλεύσεων θα πρέπει να μπει οριστικά ένα τέλος στην ακροβασία που θέτει σε κίνδυνο το τείχος ανοσίας και απειλεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο έξαρσης της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της, θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία» είπε σχετικά με την Επιτροπή Βιοηθικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο φόντο της δημόσιας συζήτησης αλλά και των διαβουλεύσεων που θα μπουν στην τελική φάση τους το ερχόμενο φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα ανακύψουν και άλλα μοντέλα – ΕΜΑΚ σε συγκεκριμένους τομείς κρατικής μηχανής.

Άλλωστε η σχετική συζήτηση ήδη σοβεί στους κόλπους κι άλλων επίλεκτων τμημάτων και ευρύτερα στα Σώματα Ασφαλείας.

Αναπόφευκτα, στο κάδρο της υποχρεωτικότητας θεωρείται μπαίνουν και άλλες ειδικότητες στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και ειδικά αυτές που αφορούν στην κατηγορία «front service», δηλαδή στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στην ίδια τροχιά, εκτός από τους υγειονομικούς και του εργαζόμενους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, φαίνονται ότι θα βρεθεί και το ευμεγέθες δυναμικό, που στελεχώνει την εκπαιδευτική κοινότητα, σε όλες τις βαθμίδες.