Ζητάμε από τους Γερμανούς τα δανεικά

147

Οι Έλληνες διεκδικούν 376 δισεκατομμύρια ευρώ από την Γερμανία για της αποζημιώσεις

Έντρομη είναι η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Σοσιαλδημοκράτη προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ στην Αθήνα.

«Οι Έλληνες θα σερβίρουν αύριο στον Στάινμαγερ τον λογαριασμό», σχολιάζει η Βild, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας και προσθέτει ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία της μελέτης που έχει εκπονήσει επιτροπή της Eλληνικής Βουλής, το ύψος των γερμανικών αποζημιώσεων ανέρχεται στα 376 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του Προέδρου της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη ο οποίος υπογραμμίζει ότι το τελικό ποσό που ζητούν οι Έλληνες από τους Γερμανούς ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις των 376 δις ευρώ, και ανέρχεται σε πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ!

Τα ποσά όπως αναφέρει ο ίδιος είναι εντυπωσιακά!
–171,4 δισεκατομμύρια ευρώ αναφορικά με την καταστροφή της ελληνικής υποδομής κατά τη διάρκεια του πολέμου.

10,3 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για τα υποχρεωτικά δάνεια που η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της κατοχής.

33,8 δισεκατομμύρια ευρώ για περαιτέρω απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, άλλοι πόροι, γεωργία) από το 1940 έως το 1944.

53,8 δισεκατομμύρια ευρώ ως αντιστάθμισμα για τις απώλειες παραγωγής στη βιομηχανία κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα χρήματα αφορούν μόνο για τις αποζημιώσεις που οφείλει το Γερμανικό κράτος στην Ελλάδα και όχι για τα εγκλήματα πολέμου κατά του Ελληνικού λαού.

Η Γερμανία έχει ήδη αναγνωρίσει το χρέος της καθώς το ίδιο το Γ’ Ράιχ είχε αρχίσει ήδη από το 1944 να αποπληρώνει δόσεις από το δάνειο που είχε συνάψει με τις Γερμανικού ελέγχου Ελληνικές Κυβερνήσεις.