Αναδρομικά στις συντάξεις: Τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι για να πάρουν τα χρήματα

236

Άνοιξε ο δρόμος για να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά, ωστόσο η διαδικασία μπερδεύει τους συνταξιούχους. Τα χρήματα δεν είναι διασφαλισμένα, ωστόσο όσοι είχαν μειώσεις στις συντάξεις τους θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία ώστε να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους.

Το πρώτο βήμα

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρώτο βήμα στην διεκδίκηση των αναδρομικών είναι η αίτηση προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ για τις μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις τους.
Οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν με έντυπο το οποίο παρέχεται από τα Ταμεία και μπορούν να αποσταλούν ακόμη και ταχυδρομικά. Οι συνταξιούχοι ωστόσο θα πρέπει να πάνε στο Ταμείο να πάρουν την αίτηση και να την συμπληρώσουν.
Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουν ότι διεκδικούν αναδρομικά πέντε ετών, προλαβαίνουν δηλαδή την παραγραφή των οφειλών που θα προκύψουν.

Τι πρέπει να αναφέρουν οι συνταξιούχοι στην αίτηση προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ

Η αίτηση θα πρέπει να αναφέρει ότι ο συνταξιούχος ζητά να του γνωστοποιηθεί από το Ταμείο αναλυτικά το μηνιαίο και το ετήσιο ποσό των περικοπών στην κύρια (ΕΦΚΑ) ή την επικουρική σύνταξη (ΕΤΕΑΕΠ) από 1/1/2013 ως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Παράλληλα ο συνταξιούχος θα πρέπει να ζητά να του γνωστοποιηθούν τα ποσά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και του επιδόματος αδείας που έπαψε να λαμβάνει βάσει του νόμου 4093/2012.
Επίσης ο συνταξιούχος θα πρέπει να αναφέρει στην αίτηση ότι επικαλείται τις αποφάσεις 2287-2290/2015 του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές και επιφυλασσόμενος κάθε νόμιμου δικαιώματός του να ζητά την άμεση διακοπή των περικοπών και την άμεση επιστροφή των παρακρατηθέντων χρημάτων.

Το δεύτερο βήμα

Επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι θα είναι η αγωγή κατά ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ η οποία μπορεί να είναι είτε ατομική είτε ομαδική και κοστίζει περίπου 70 με 170 ευρώ ανάλογα με το ποσό που διεκδικεί κάθε συνταξιούχος.

Τα χρήματα από τα αναδρομικά ωστόσο δεν είναι διασφαλισμένο ότι θα τα πάρουν οι συνταξιούχοι. Παρά τις δικαστικές αποφάσεις έχει αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση έχει τρόπο να παρακάμψει την άρση των περικοπών και την απόδοση αναδρομικών. Η απόφαση είναι πολιτική και αυτό αποδείχθηκε στην περίπτωση των αναδρομικών στους ενστόλους. Το ποσό που προκύπτει ωστόσο με τα αναδρομικά όλων των συνταξιούχων είναι τεράστιο, ξεπερνάει κατά πολλούς τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ και ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να τα αντέξει.

Π. Θεοδώρου