Απαγορευτικό στις καρναβαλικές εκδηλώσεις – Πράσινο φως για συνέδρια και γήπεδα

40

Συνεδριάζει σήμερα στις 2 το μεσημέρι η Ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να συζητήσει το περαιτέρω άνοιγμα τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι επιστήμονες θα δώσουν το πράσινο φως για την αγορά των συνεδρίων και για τα γήπεδα. Αντίθετα, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι σημαντικά όσον αφορά στο θέμα των Καρναβαλικών παρελάσεων, ενόψει της Αποκριάς.

«Ναι» στα συνέδρια και στα γήπεδα

Οι επιστήμονες είναι πασιφανές, ότι δεν θα εισηγηθούν άνοιγμα και ελευθερίες για τις παρελάσεις, καθώς όπως αναφέρουν, αυτό θα πυροδοτήσει μία πολύ αυξημένη επιδημιολογική κατάσταση, κάτι που δεν συμφέρει κανέναν αυτήν την στιγμή, την ώρα που η χώρα παλεύει να πάρει μία ανάσα και που αρχίζει να αχνοφαίνεται ελαφρά μείωση στους σκληρούς δείκτες, όπως θάνατοι και διασωληνώσεις στις ΜΕΘ.

Δύσκολη η ιχνηλάτηση στις παρελάσεις

Την περασμένη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, οι δύο καθηγητές, μέλη της Επιτροπής, αναφορικά με τις Αποκριές, επεσήμαναν ότι «το πνεύμα των μελών της Επιτροπής είναι ενιαία αντιμετώπιση σε όλη τη χώρα, καθώς είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ιχνηλάτηση σε ανοικτούς χώρους που πραγματοποιούνται παρελάσεις».

Οι ίδιοι συνέχισαν λέγοντας, ότι «η κοινή λογική παγκοσμίως, είναι οι εμβολιασμένοι να χαίρονται όλο και περισσότερο. Επίσης, η κοινωνική αποστασιοποίηση παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο και όλο και περισσότερο, το testing και οι εμβολιασμοί».

Τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμένων

Η σταθερή και ενιαία γραμμή των επιστημόνων, είναι οι εμβολιασμένοι να απολαμβάνουν όλο και περισσότερα πλεονεκτήματα, κάτι που θα αναλυθεί και στην σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, με την συζήτηση να μονοπωλεί σε μεγάλο βαθμό, το άνοιγμα των συνεδρίων και των γηπέδων.

Άλλωστε οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, μέχρι χθες, είχαν φθάσει τα 19,673 εκατ. με 7, 424 εκατ. να έχουν υλοποιήσει και τις δύο δόσεις. Αναφορικά με την αναμνηστική δόση, έχουν ήδη εμβολιαστεί 5,139 εκατ. πολίτες και 120.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Παρά το γεγονός ότι όλη η χώρα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο, τις τρεις τελευταίες ημέρες οι σκληροί δείκτες εμφανίζουν μία ελαφρά μείωση.

Το πανδημικό κύμα της «Όμικρον» παραμένει σταθερά υψηλό, με πολλούς συνανθρώπους μας να κολλάνε καθημερινά και περίπου το 1,5% του πληθυσμού της χώρας να νοσεί σήμερα, να αποτελεί ενεργό κρούσμα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου την περασμένη Πέμπτη.

Μείωση στις διασωληνώσεις τις επόμενες 15ημέρες

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα στις επόμενες 15 ημέρες, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 450.

Τέλος, αναφορικά με την προστασία του εμβολιασμού έναντι της Όμικρον, η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, υπογράμμισε ότι η νόσηση από COVID, δεν διασφαλίζει προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον. Αντίθετα, ο εμβολιασμός, αποδεικνύεται ισχυρότατο όπλο. Οι αδύναμοι κρίκοι στη φάση αυτή, οι οποίοι απειλούνται από υψηλό κίνδυνο νόσησης, είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 65 ετών και οι ανεμβολίαστοι άνδρες άνω των 40 ετών με υποκείμενα νοσήματα.