Αντίδοτο στην ακρίβεια-Έρχεται εφάπαξ επίδομα τον Απρίλιο

123

Τον Απρίλιο θα έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο στήριξης, ως ασπίδα απέναντι στον πληθωρισμό και την ακρίβεια που καλπάζει.

Ακρίβεια : Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το πακέτο θα είναι στοχευμένο και θα απευθύνεται στις κοινωνικές ομάδες εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την επέλαση της ακρίβειας.

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων μέτρων στήριξης για την ακρίβεια, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Στον αντίποδα του χθεσινού σοκ με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών, στο 6,2%, ήρθαν τα καλά νέα από τα «μέτωπο» Ρωσίας – Ουκρανίας.

Επί του παρόντος να απομακρύνεται το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει σημαντικά η τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και του πετρελαίου. Άλμα σημειώθηκε και στα διεθνή χρηματιστήρια.

Βέβαια η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και ως εκ τούτου τα πάντα μπορεί να αλλάξουν εν ριπή οφθαλμού.

Προκρίνεται η χορήγηση εφάπαξ επιδόματος

Στην κυβέρνηση πάντως φαίνεται να προκρίνεται η χορήγηση ενός έκτακτου εφάπαξ επιδόματος. Θα απευθύνεται στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά όπως τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μακροχρόνιους ανέργους και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Στον σχεδιασμό προβλέπεται την καταβολή επιδόματος πριν από το Πάσχα και οι οριστικές αποφάσεις για τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης αναμένεται να έχουν ληφθεί το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου.

Xρονικά ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με την ανάπτυξη του 2021 η οποία αναμένεται να κινηθεί πάνω από 8,5% καθώς και τα δημοσιονομικά περιθώρια με βάση την πορεία του προϋπολογισμού και το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί από την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ.

Η άσκηση δεν είναι εύκολη καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κρατήσει φέτος το πρωτογενές έλλειμμα εκεί ακριβώς που περιγράφεται στον προϋπολογισμό, στο 1,4% του ΑΕΠ.

Κατά συνέπεια στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να καταγραφούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης και πλήττονται περισσότερο από το κύμα ανατιμήσεων. Θα υπάρξουν βέβαια κριτήρια και διάφορα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι.

Το πλέον πιθανό είναι να βασιστούν μόνο στις μηνιαίες αποδοχές, αλλά στο σύνολο των ετήσιων εσόδων, από οποιαδήποτε πηγή, καθώς επίσης και τα περιουσιακά στοιχεία.

Στην περίπτωση που δεν βγει η συγκεκριμένη άσκηση τότε θα ακολουθηθεί το μοντέλο του επιδόματος των Χριστουγέννων που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Επίσης η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Βουτιά σε πετρέλαιο και φυσικό

Τα χθεσινά νέα από το μέτωπο της Ανατολικής Ευρώπης ήταν μάλλον θετικά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι αγορές να αλλάξουν ρότα.

Η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και οι φόβοι ότι θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία είχαν οδηγήσει σε ράλι τις τιμές.

Την ίδια ώρα, υποχώρησαν και οι τιμές του πετρελαίου μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών, εν μέσω ενδείξεων αποκλιμάκωσης στην ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

 

πηγή: newsit.gr