Διπλό ηλεκτροσόκ επιφυλάσσει στους καταναλωτές η ΔΕΗ – Αυξάνονται οι λογαριασμοί ρεύματος!

178

Την «νύφη» για αυτό το εγχείρημα θα την πληρώσουν οι καταναλωτές, οι οποίοι και θα δουν τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται σημαντικά. Η διπλή αύξηση θα αφορά αφενός την τιμή της κιλοβατώρας και αφενός την μείωση του ποσοστού συνέπειας που είναι σήμερα μείωση 15% επί κάθε εκκαθαριστικού λογαριασμού.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, η Επιχείρηση δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο τις επιβαρύνσεις, ενώ πρέπει να παρουσιάσει και προσδοκώμενα κέρδη για να βγει στις αγορές τον Φεβρουάριο. Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να πάει σε αυξήσεις τιμολογίων».

Αναφορικά με το πόσο θα είναι η αύξηση αυτή, εκτίμησε ότι η επιβάρυνση των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων θα είναι σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό και η φόρμουλα της αναπροσαρμογής θα είναι η επιβολή της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα.

Το δεύτερο χτύπημα έρχεται με τον περιορισμό των έκπτωσης συνέπειας του 15%, που λαμβάνουν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πελάτες της.

Όπως εξήγησε οι επιβαρύνσεις που έχει κληθεί να απορροφά η δημόσια εταιρία είναι γνωστές, αναφερόμενες στις έκτακτες δαπάνες ύψους 1 δισ. ευρώ όπως η πρόσθετη χρέωση για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, δημοπρασίες ΝΟΜΕ κλπ.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με τον Μανόλη Παναγιωτάκη, η εταιρία ετοιμάζει να βγει τον Φεβρουάριο στις αγορές για την έκδοση ομολόγου ύψους 250 – 300 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να παρουσιάσει ισχυρά προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα. Χωρίς αυξήσεις κατά τον ίδιο δεν μπορεί να δανειστεί, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και τις ανάγκες αποπληρωμής ομολόγου του Μαΐου ύψους 350 εκ. ευρώ.

Οι Ληξιπρόθεσμες

Για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο πρόεδρος της εταιρίας είπε ότι αυτές βαίνουν μειούμενες. Όπως είπε τα χρέη προέρχονται από τη μέση και χαμηλή τάση 1,7 δις. ευρώ, την υψηλή τάση 400 εκατ. ευρώ και το δημόσιο 200 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά ανέρχονται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Το βασικότερο πρόβλημα κατά τον ίδιο είναι οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες», αυτοί δηλαδή που έχουν αφήσει φέσια και είτε άλλαξαν ΑΦΜ είτε πάροχο. Το ποσό που αντιστοιχεί σε 600.000 τελικούς πελάτες αντιστοιχεί σε 700 εκατ. ευρώ.

 

 

 

Πηγή: newsit.gr