Δόθηκε το Νόμπελ Ειρήνης

153

Στον Ντένις Μουκουέγκε και την Νάντια Μουράντ

Ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό και η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ τιμήθηκαν  με το Νόμπελ Ειρήνης 2018

Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, τίμησε τους αγώνες κατά της σεξουαλικής βίας στο πρόσωπο του γυναικολόγου Ντένις Μουκουέγκε και τη νεαρή Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σεξουαλική σκλάβα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ντένις Μουκουέγκε σπούδασε Ιατρική στο Μπουρούντι. Άρχισε να εργάζεται σε προτεσταντικό νοσοκομείο στο Νότιο Κίβου και αργότερα στο Πάνζι, το μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο του Μπουκάβου. Τα θύματα σεξουαλικής βίας έφταναν εκεί κατά εκατοντάδες, όπου άρχισε να προβαίνει σε επεμβάσεις αποκατάστασης του κόλπου γυναικών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας. Ο Κογκολέζος γυναικολόγος έχει τιμηθεί για το έργο του με το ‘’βραβείο Ούλοφ Πάλμε’’, ενώ είχε προταθεί και πέρυσι για το Νόμπελ Ειρήνης.

Η 25χρονη Κούρδισα Γιαζίντι Nάντια Μουράντ είχε συλληφθεί το 2014 από τζιχαντιστές του ISIS από το χωριό της, στην περιοχή Σινιτζάρ του βόρειου Ιράκ, που σκότωσαν τη μητέρα της και έξι αδέλφια της. Την έκαναν σκλάβα του σεξ, τη βασάνισαν και τη βίασαν πολλές φορές όσον καιρό ήταν αιχμάλωτη. Το 2015 κατάφερε να διαφύγει στη Γερμανία και να κάνει μια νέα αρχή. Τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος) για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων και συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας. Τον Οκτώβριο του 2016 το Συμβούλιο της Ευρώπης την τίμησε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων’Βάτσλαβ Χάβελ’’ , σύμφωνα με το iefimerida.gr.