Οι αλλαγές που φέρνει για μισθωτούς, επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις το φορολογικό νομοσχέδιο

45

Μεγάλες ανατροπές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο. Αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος Νοεμβρίου. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της έκπτωσης φόρου. Η νέα φορολογική κλίμακα και η μείωση ΦΠΑ σε συγκεκριμένες συναλλαγές. Ποια προϊόντα θα έχουν μικρότερο ΦΠΑ

 

Μέσα στην εβδομάδα θα δοθεί για διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει μεγάλες ανατροπές στην ζωή των πολιτών από την νέα χρονιά. Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα γίνει νόμος του κράτους στο τέλος του μήνα.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έρχονται φοροελαφρύνσεις. Οι κινήσεις αυτές θα εκτείνονται σε όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Τι αλλάζει όμως;

  • Έρχεται νέα φορολογική κλίμακα.
  • Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο υπολογισμός της έκπτωσης φόρου.
  • Διευρύνεται ο τρόπος και διευρύνεται η υποχρέωση για ηλεκτρονικές πληρωμές.
  • Μέτρα στήριξης της οικοδομής, με αναστολή ΦΠΑ.
  • Μείωση ΦΠΑ για συγκεκριμένες συναλλαγές.
  • Μείωση φόρου για όσους ανακαινίζουν το ακίνητό τους.
  • Φθηνότερα κατά 10% θα γίνουν, τέλος, τα κράνη μοτοσικλετών, τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων αλλά και τα βρεφικά είδη πρώτης ανάγκης.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι αλλαγές που θα έρθουν στον ΕΦΝΙΑ του 2020, με την αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες αλλά και την πιθανή μείωση στους συντελεστές. Για τον ΕΝΦΙΑ όμως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον προσεχή Μάιο.

Ας δούμε αναλυτικά τις αλλαγές που έρχονται:

Η νέα φορολογική κλίμακα:

Όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Xρ. Σταικούρας ο πρώτο φορολογικός συντελεστής θα πάει στο 9% από 22% που είναι σήμερα για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος.

Από εκεί και πέρα ο συντελεστής 22% θα παραμείνει για το τμήμα του εισοδήματος από τα 10.000 έως τα 20.000 ευρώ, συντελεστής 28% για τα εισοδήματα από τις 20.000 έως τις 30.000 ευρώ, συντελεστή 36% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 30.000 έως τις 40.000 ευρώ και συντελεστή 44% για τα υψηλότερα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Όλοι οι νέοι συντελεστές (πλην αυτού για το τμήμα του εισοδήματος από τα 10.000 έως τα 20.000 ευρώ) είναι μειωμένοι σε σχέση με τους υφιστάμενους.

Αυτή καθ’ αυτή η νέα φορολογική κλίμακα, θα ωφελήσει περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα δουν τον φόρο να μειώνεται από 650 ευρώ τον χρόνο (για εισοδήματα 5000 ευρώ τον χρόνο) έως και πάνω από 2.000 ευρώ τον χρόνο (σ.σ συγκεκριμένα η επιβάρυνση μειώνεται κατά 2100 ευρώ ή από τα 38.000 στα 35.900 ευρώ για εισοδήματα 100.000 ευρώ).

Το όφελος για τους αυτοαπασχολούμενους θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2021. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, το συμπέρασμα μπορεί να προκύψει μόνο αν ληφθεί υπόψη και η αλλαγή στην έκπτωση φόρου.

Η νέα έκπτωση φόρου:

Θα εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών. Έτσι, για όσους δεν έχουν παιδιά (εργένηδες και παντρεμένους) η έκπτωση φόρου θα είναι 777 ευρώ. Για όσους έχουν ένα παιδί, η έκπτωση θα είναι 810 ευρώ, για δύο παιδιά, 900 ευρώ, για τρία παιδιά 1120 ευρώ και για τέσσερα παιδιά 1340 ευρώ. Για όσους έχουν πάνω από το τέσσερα παιδιά, το ποσό της έκπτωσης θα προσαυξάνεται κατά 220 ευρώ ανά παιδί.

Τα ποσά που προαναφέρθηκαν θα μένουν αμετάβλητα για όσους έχουν εισοδήματα έως και 12.000 ευρώ (ατομικό εισόδημα). Αν ξεπερνούν αυτό το όριο, το ποσό της έκπτωσης θα μειώνεται κατά 20 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί. Τα μεγαλύτερα οφέλη από την νέα φορολογική κλίμακα και την νέα έκπτωση φόρου θα έχουν οι έχοντες εισοδήματα από 10.000 έως και 15.000 ευρώ.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι σε αυτά τα όρια εισοδήματος, θα ωφεληθούν έως και 177 ευρώ τον χρόνο αν δεν έχουν παιδιά, έως και κατά 160 ευρώ αν έχουν ένα παιδί, έως και κατά 200 ευρώ αν έχουν δύο παιδιά και έως και κατά 320 ευρώ αν έχουν τρία παιδιά.

Για τα μεσαία εισοδήματα από έως και 50.000 ευρώ τα οφέλη θα είναι μικρά ενώ μεγάλα οφέλη θα προκύψουν για όσους έχουν υψηλές αποδοχές άνω των 80.000 ευρώ.

Πλαστικό χρήμα:

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει στο εξής να φτάνουν στο 30% του ετήσιου εισοδήματος με ανώτατο πλαφόν όμως τα 20.000 ευρώ. Έτσι, φορολογούμενους με 20.000 ευρώ θα πρέπει να κάνει ηλεκτρονικές πληρωμές 6.000 ευρώ. Από το μέτρο θα εξαιρούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 70οέτος της ηλικίας τους.

Φορολογία επιχειρήσεων:

Ο συντελεστής του 24% θα αφορά στα κέρδη του 2019 και το όφελος θα φανεί το 2020. Θα εκκρεμεί μόνο η νομοθέτηση της δεύτερης φάσης με την οποία ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20%.

Η προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων:

Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί η διάταξη με την οποία θα επιστραφεί η διαφορά στην προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν τα κερδοφόρα νομικά πρόσωπα με το εκκαθαριστικό του 2019.

Η νέα πάγια ρύθμιση:

Οφειλές από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ θα ρυθμίζονται σε έως και 24 δόσεις ενώ χρέη από πρόστιμα και φόρο κληρονομιάς σε έως και 48 δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το εισόδημα.

Ακίνητα:

Θα παγώσει για την τριετία 2020-2022 ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα καθώς και ο ΦΠΑ για ακίνητα των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί μετά το 2006.

Έκπτωση για την ανακαίνιση κτιρίων:

Η έκπτωση θα υπολογίζεται με 40%. Το ποσό θα αφαιρείται από τον φόρο και όχι από το εισόδημα όπως ήταν το αρχικό σενάριο. Ωστόσο, έκπτωση θα αναγνωρίζεται μόνο στη δαπάνη για την παροχή υπηρεσίας και όχι στη δαπάνη για τα υλικά.

Συντελεστές ΦΠΑ:

Παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, κράνη για μοτοσικλέτες και είδη πρώτης ανάγκης για βρέφη θα μεταφερθούν από το συντελεστή του 24%, στο συντελεστή 13%. Έτσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μείωση των τιμών λιανικής κατά 10%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr