Ημέρα… κρίσης για τους ΑΝΕΛ και την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα.

86

Θα περάσει στην κοινοβουλευτική ιστορία η 8η Φεβρουαρίου ως η μέρα της διάλυσης της Κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ; Ιδού η απορία και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να απαντηθεί το ερώτημα. Ο Πάνος Καμμένος μιλά για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και ο Αριστείδης Φωκάς, η… μεταγραφή των ΑΝΕΛ και της γκαζόζας αφήνει, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ανατροπών.

«Στις 10:00 διαγράφεται ο κ. Παπαχριστόπουλος και διαλύεται η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ» είπε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (08.02.2019) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Αριστείδης Φωκάς. Από χθες, άλλωστε, ο Πάνος Καμμένος είχε στείλει τελεσίγραφο στον Θανάση Παπαχριστόπουλο: είτε παραδίδει την έδρα του πριν από την ψηφοφορία για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είτε διαγράφεται.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, όπως δήλωσε , θα παραιτηθεί αλλά αφού ψηφίσει την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής (η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στη διάσκεψη των Προέδρων στις 09:30) βάζει ταφόπλακα στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, αφού έκρινε ότι για να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον πέντε βουλευτές που εκλέχθηκαν με το συγκεκριμένο κόμμα. Αυτό πυροδότησε τα σενάρια πως όλα τελείωσαν για τους ΑΝΕΛ. Είναι όμως έτσι;

Μια δήλωση του προέδρου της Βουλής ήρθε να προκαλέσει νέα δεδομένα. Το ίδιο και ο Αριστείδης Φωκάς, που στον ΣΚΑΙ είπε ότι «πάντα υπάρχει και η έκπληξη. Μπορεί κάποιος βουλευτής, τον κ. Καμμένο (τον Δημήτρη), τον κ. Νικολόπουλο (σ.σ. ο τρίτος είναι ο Λαζαρίδης), τελευταία στιγμή ίσως έρθουν πίσω στην ομάδα». Αλλά πρόσθεσε ότι για την ώρα δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση.

Τα σενάρια για τους ΑΝΕΛ

Ποια είναι λοιπόν τα σενάρια για τους ΑΝΕΛ και το κοινοβουλευτικό τους μέλλον;

Σενάριο πρώτο: Ο Παπαχριστόπουλος διαγράφεται, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι πλέον 4 και με βάση τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής η Κοινοβουλευτική Ομάδα διαλύεται και ο Πάνος Καμμένος χάνει τα προνόμια του προέδρου.

Στην περίπτωση που μια κοινοβουλευτική ομάδα διαλυθεί, μετά για να επανασυσταθεί απαιτούνται 5 βουλευτές μόνο από το ίδιο συνδυασμό εκλεγμένοι. Αλλά τότε ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί και χρειάζεται τουλάχιστον 10 βουλευτές, με την διαφορά ότι εάν έχουμε σύμπτυξη 10 βουλευτών είναι αδιάφορο εάν αυτοί έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα ή είναι κάποιοι και από μετεγγραφή…

Φωτογραφία Eurokinissi

Σενάριο δεύτερο: Ο Παπαχριστόπουλος δεν παραιτείται πριν την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Καμμένος δεν τον διαγράφει άμεσα και ξεκινούν… ζυμώσεις. Εδώ, μπαίνουν κι άλλοι παράγοντες στην εξίσωση. Έχουμε και λέμε…

Ενδεχόμενο 1ο: Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραιτείται το βράδυ. Καλείται ο πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου που είναι ο Τέρενς Κουίκ. Αυτός για έναν δικό του λόγο δηλώνει πως δεν αποδέχεται. Τότε η έδρα περνάει στην δεύτερη επιλαχούσα που είναι η Ελένη Σκλαβενίτη. Εάν εκείνη την αποδεχθεί και παραμείνει στους ΑΝΕΛ, τότε ο κοινοβουλευτικός χαρακτήρας του κόμματος του Πάνου Καμμένου διασώζεται.

Το πρόβλημα εδώ, μπορεί να το υπερπηδούν οι ΑΝΕΛ, όμως το αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση καθώς χάνει τους 151 βουλευτές που έχουν «σχηματιστεί» με τους «6» ανεξάρτητους ο ΣΥΡΙΖΑ (ένας εκ των οποίων είναι και ο Θανάσης Παπαχριστόπολος) και η κοινοβουλευτική δύναμη της συμπολίτευσης πέφτει στο 150!

Ενδεχόμενο 2ο: Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δηλαδή ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν θα έχει παραιτηθεί ή διαγραφεί προηγουμένως: Αν σε… «νεκρό» (πολιτικά) χρόνο επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ κάποιος από τους Δημήτρη Καμμένο, Νίκο Νικολόπουλο ή Γιώργο Λαζαρίδη που έχουν διαγραφεί από τον Πάνο Καμμένο και εκλέχθηκαν από τους ΑΝΕΛ, τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ παραμένει ζωντανή.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ένα ακόμη σενάριο «λέει» να παραιτηθεί ο Νίκος Νικολόπουλος από βουλευτήςκαι την θέση του να καταλάβει επιλαχών βουλευτής από τους ΑΝΕΛ. Συνεργάτες του Νίκου Νικολόπουλου, πάντως, σε επικοινωνία με το newsit.gr, απέκλεισαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο…

Το ίδιο θεωρητικό σενάριο βέβαια έχει και μια άλλη… βερσιόν με μια μικρή παραλλαγή. Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, που ενδιαφέρεται να διεκδικήσει τον Δήμο της Πάτρας, το πρωί της Παρασκευής, 08.02.2019, παραιτείται από βουλευτής για να έχει χρόνο να αφιερωθεί στο νέο του προεκλογικό του αγώνα. Τότε έρχεται ο επιλαχών του ψηφοδελτίου και αυτός παραμένει στους ΑΝΕΛ. Έτσι οι ΑΝΕΛ θα εξακολουθήσουν να έχουν 6 βουλευτές εκ των οποίων οι 5 θα είναι εκλεγόμενοι από τους συνδυασμούς του κόμματος. Και η μετέπειτα παραίτηση Παπαχριστόπουλου είναι μια ουδέτερη πράξη για τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα των ΑΝΕΛ.

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Σενάριο τρίτο: Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν παραιτείται, ο Πάνος Καμμένος δεν τον διαγράφει και όλα μένουν όπως… είναι.