Μεγαλοπρεπή αρχαιολογικά ευρήματα στην Κρήτη!

309

Νέες αποκαλύψεις σε μεγάλο ταφικό μνημείο

Η Κρητική γη “αποκαλύπτει” συνεχώς τα μυστικά της αφήνοντας κάποιες φορές άφωνους ακόμα και τους αρχαιολόγους με τα ευρήματα που καταδεικνύουν τον πλούτο του πανάρχαιου πολιτισμού της

Ένας μεγαλοπρεπής τύμβος που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στον Ανάβλαχο Βλαχασίου από τις ανασκαφές της Γαλλικής σχολής Αθηνών, έφερε στο φως σημαντικά στοιχεία για την εποίκιση του νησιού, τοποθετώντας την στους αρχαίους χρόνους.

Οι αρχαιολόγοι έμειναν έκθαμβοι με τα πλούσια ευρήματα του επιβλητικού ταφικού μνημείου, μεταξύ των οποίων 15 αγγεία σπάνιας καλλιτεχνικής ομορφιάς, με απεικονίσεις που δίνουν στοιχεία για την ζωή των Κρητών στην αρχαιότητα.

Επίσης 5 αιχμές δοράτων άριστα διατηρημένες αλλά και άλλα αντικείμενα οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι ο τύμβος αυτός χρησιμοποιήθηκε κατά τον 8ο και 7ο π.Χ. αιώνα. Δίπλα σε αυτόν ανακαλύφθηκαν και ακόμα τρεις τύμβοι που όμως είναι αρκετά κατεστραμμένοι εξαιτίας της διάβρωσης και των επαναλαμβανόμενων συλήσεων.

Αναμένεται η περαιτέρω μελέτη των κτερισμάτων να προσθέσει κάποια ενδιαφέρουσες πτυχές της απλής καθημερινότητας αλλά και του μεγαλείου του θαυμαστού αυτού λαού.

Μαρία Καραγιάννη