
Τα μαγικά, τα ξόρκια και ο έρωτας
Αγνώριστη η Μίρκα Παπακωνσταντίνου δια χειρός Αχιλλέα Χαρίτου, μετράει ώρες για να γίνει η Τουρκάλα μάντισσα Αττάρτη, στις “Μάγισσες της Σμύρνης” στο Παλλάς.
Η πρωταγωνίστρια, μιλώντας στο tvf.gr λίγο πριν ανοίξει η αυλαία, μας είπε γελώντας «Εγώ που δεν πιστεύω στα ερωτικά φίλτρα και στα ξόρκια, έμαθα όλα τα…μαγικά!
Η Τουρκάλα μάγισσα Αττάρτη θα φέρει την μαγεία στην σκηνή. Σε αυτό έχει φροντίσει ο «μάγος» σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής που με την βοήθεια και της τεχνολογίας θα φέρει το μεταφυσικό επί σκηνής…
“Σημασία δεν έχει τόσο η εξωτερική μεταμόρφωση που κι αυτό βεβαίως παίζει τον ρόλο του αλλά η εσωτερική κι αυτό γιατί πρέπει λίγο να… “φύγω” όχι να κάνω υπέρβαση αλλά να πείθω ότι είμαι “αλλού” και στα εγκόσμια” μας λέει η Μίρκα Παπακωνσταντίνου που δηλώνει ευτυχής για αυτό το νέο της θεατρικό στοίχημα.
–Πιστεύετε στο μεταφυσικό, στη μαγεία, στα μαγικά φίλτρα;
“Είναι άλλο το μεταφυσικό, άλλο η μαγεία, άλλο τα μαγικά φίλτρα αλλά όλοι μας ας μην κοροϊδευόμαστε, ακόμα κι όταν προστρέχουμε σε καφετζούδες ή χαρτορίχτρες θέλουμε οι ειδήσεις να είναι καλές. Κανένας μας δεν θέλει να εκμαιεύσει το κακό”

–Δηλαδή κι εσείς έχετε πάει σε μέντιουμ, καφετζού ή χαρτορίχτρα;
“Όχι αλλά περισσότερο από την “κομπλεξική” πλευρά του εαυτού μου γιατί τα κορόιδευα αυτά και δεν ήθελα να τα αποδεχτώ και να τα παραδεχτώ. Πήγαιναν φιλικά μου πρόσωπα και εγώ τα κορόιδευα. Θεωρούσα ότι είναι υποδεέστερο που μπορεί να μην είναι, γιατί ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες”
–Δεν έχετε πάει, όμως τώρα που είστε σε αυτή την παράσταση και μπήκατε σε αυτό τον ρόλο ψάξατε κάποια πράγματα;
“Είχα διαβάσει το βιβλίο “Οι Μάγισσες της Σμύρνης” της Μάρας Μεϊμαρίδη το καλοκαίρι που κυκλοφόρησε. Με ταξίδεψε και πέρασα πολύ ωραία. Μέχρι εκεί όμως γιατί δεν τα πιστεύω τα μάγια, τα ξόρκια και όλα αυτά. Η Μάρα Μεϊμαρίδη τα πιστεύει, είναι μια πανέξυπνη γυναίκα και σε πείθει κιόλας κι αυτό είναι μαγκιά της. Εγώ δεν είμαι σε αυτό το δρόμο αλλά δεν έχει σημασία. Όταν καλείσαι να ερμηνεύσεις και να μπεις σε έναν ρόλο δεν σημαίνει ότι θα πιστέψεις o,τι αντιπροσωπεύει. Το θέμα είναι ότι θα προσπαθήσω να βρώ έναν δρόμο σκέψης για να μπω στον ρόλο”
–Η ηρωίδα είναι μια μάντισσα, μια Τουρκάλα μάγισσα, μια περίεργη γυναίκα που έχει αυτό το χάρισμα…
“Η Αττάρτη προαισθάνεται αλλά και αισθάνεται. Έχει και αίσθημα και συναίσθημα γιατί κάποια στιγμή και η ίδια “σπάει” Αυτό είναι το πολύ ωραίο που έχει κάνει ο Σταμάτης Φασουλής εδώ. Ενώ η Αττάρτη έχει μια ιερατική εξουσία και ρυθμίζει τα πάντα- φέρνει τα σκηνικά και τα εξαφανίζει, φτιάχνει τον χώρο, έχει κάνει μικρές “μαγείες” ο Σταμάτης- κάποια στιγμή δείχνει και την ανθρώπινη πλευρά της.
Όταν βλέπει, με το χάρισμα που έχει, την Καταστροφή της Σμύρνης, λυγίζει και αποφασίζει να αποσυρθεί”

Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ρόλος ήταν σε ένα σίριαλ που άφησε εποχή…
“Πάρα πολύ ωραίο σίριαλ. Το λάτρεψα. Το σίριαλ όμως είναι τελείως διαφορετικό, γιατί έχει άλλα οπτικοαισθητικά μέσα. Εδώ που είναι κοντά οι θεατές, χρειάζονται άλλα ερμηνευτικά μέσα. Αλλιώς πλησιάζεις και πείθεις τον θεατή. Στο σίριαλ μπορείς να πετάς, να εξαφανιστείς αλλά εδώ πρέπει να μπεις κι εσύ σε έναν ερμηνευτικό δρόμο για να τραβήξεις τον θεατή. Τα μέσα είναι διαφορετικά”
– Τελικά, τι είναι η Αττάρτη;
“Δεν ξέρω τι είναι. Θα απαντήσω όμως με ένα απόσπασμα από το έργο.
–Κατίνα: “Μα τα φίλτρα θα τον κάνουν να με αγαπήσει;”
–Αττάρτη: “Μα από αγάπη δεν θα του τα δώσεις; Για την αγάπη σου, θα σε ερωτευθεί”
Η αγάπη πάντα νικάει. Αυτό πιστεύει η Αττάρτη. Ότι μαζί με όλα, χρειάζεται η θέληση και το αίσθημα. Αυτό πιστεύει. Ότι αν θέλεις κάτι πάρα πολύ, το κάνεις, τον αγαπάς τον άλλον πέρα από το ερωτικό φίλτρο και η δύναμή σου είναι αυτή: Η αγάπη”
-Θα κάνατε μαγικά για να κρατήσετε έναν άνδρα;
“Να του φτιάξω ο,τι είναι μαγικό μπορεί, μαγικό φίλτρο δεν θα του έδινα, όχι. Το να δημιουργήσω μαγική ατμόσφαιρα για να με θέλει, ναι. Με την έννοια του ονείρου, όλες οι γυναίκες το έχουμε κάνει αυτό”
-Σας έχει περάσει καθόλου από το μυαλό ότι αυτός ο ρόλος έχει “σφραγιστεί” από την Φιλαρέτη Κομνηνού και πως θα είναι αναπόφευκτη η σύγκριση;
“Καθόλου! Την εκτιμώ βαθύτατα την Φιλαρέτη, έχουμε δουλέψει μαζί και συμπρωταγωνιστούσαμε πέρυσι στη “Νίκη”. Ο κόσμος θα δει την ερμηνεία μου και είναι δικαίωμα του να την κρίνει και να πει αυτό είναι πιο μαγικό, αυτό είναι λιγότερο. Εγώ θα κάνω την δική μου Αττάρτη. Έχει μια γοητεία όλο αυτό το ταξίδι στη σκηνή”
-Τι σκέφτεστε τώρα, λίγο πριν ανοίξει η αυλαία;
“Το όνειρο, αυτό το μαγικό ταξίδι του ρόλου κι αυτό που λέει η Αττάρτη “Όταν ξεκινάς με αγάπη, θα την πάρεις, όπως την δώσεις θα την πάρεις” Κι εγώ αυτό πιστεύω κι εύχομαι για όλους μας”