Νέα ενημέρωση για την πορεία που θα ακολουθήσει το κύμα κακοκαιρίας στην χώρα

164

Νέα ενημέρωση για την πορεία που θα ακολουθήσει το κύμα κακοκαιρίας Αντίνοος εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

 

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των νέων χαρτών για την κακοκαιρία Αντίνοος από την ΕΜΥ, η υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε τα δικά της στοιχεία, τα οποία φανερώνουν «επέκταση και σημαντική ενίσχυση των φαινομένων της κακοκαιρίας Αντίνοος». Μεταξύ άλλων, αναμένονται βροχές, καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και -κατά τόπους- χαλαζοπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι εν όψει των καταιγίδων -ακόμη και χαλαζοπτώσεων- που αναμένονται, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε έναν οδηγό με 7 συμβουλές αυτοπροστασίας.

Κακοκαιρία Αντίνοος: Από τα δυτικά η «επιδρομή» των φαινομένων

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η ένταση των φαινομένων της κακοκαιρίας αναμένεται από σήμερα, Τρίτη, το μεσημέρι. Η ενίσχυση των φαινομένων, όπως παρατηρεί το Meteo, «οφείλεται στο βαρομετρικό χαμηλό που το πρωί της Τρίτης 16/07 βρίσκεται στην περιοχή της Ιταλίας και από το απόγευμα θα πλησιάσει τη χώρα μας κινούμενο νοτιοανατολικά προς τη Θάλασσα των Κυθήρων.

Ο χάρτης του Meteo για την εισβολή του βαρομετρικού χαμηλού της κακοκαιρίας Αντίνοος
/ Πηγή: METEO.GR

Ισχυρά καιρικά φαινόμενα και στη Χαλκιδική

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε όλα τα ηπειρωτικά πλην της Θράκης από το μεσημέρι της Τρίτης 16/07 έως και αργά το βράδυ της ίδιας μέρας. Στη συνέχεια και έως το πρωί της Τετάρτης 17/07 τα φαινόμενα της κακοκαιρίας Αντίνοος, σύμφωνα με το Meteo, θα εντοπίζονται κυρίως στο Νότιο Ιόνιο, τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στην παραπάνω «κόκκινη» ζώνη των φαινομένων εντάσσεται και η Χαλκιδική, που προ ημερών επλήγη από τη φονική κακοκαιρία. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και το Ιόνιο, και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι.

Η κακοκαιρία Αντίνοος, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Meteo, θα επηρεάσει και τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στη συμπρωτεύουσα αναμένονται καταιγίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης.

Την ίδια στιγμή, η πρόγνωση για την Αττική αναφέρει βροχές με μικρή πιθανότητα για καταιγίδες από το απόγευμα της Τρίτης έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης. Από το μεσημέρι της Τετάρτης 17/07 κι έπειτα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθούν λίγες μόνο βροχές στα νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη.