Οξύνεται η κατάσταση στο Αιγαίο: Υπερπτήσεις και προκλητικές δηλώσεις από την Άγκυρα!

104

Σκηνικό έντασης επιχειρούν να στήσουν για άλλη μια φορά οι Τούρκοι στο Αιγαίο, με τουρκικά μαχητικά να προχωρούν σε «μπαράζ» παραβιάσεων και τον υπουργό Άμυνας της χώρας να προκαλεί μέσω της απάντησης του στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη. Για «ψευτοτσαμπουκάδες» κάνει λόγο ο Πάνος Καμμένος

 

Οι πρώτες παραβιάσεις από ζεύγος τουρκικών F-16 σημειώθηκαν το πρωί στις 08:42 και ένα λεπτό αργότερα (08:43), όταν πραγματοποιήθηκε υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο, σε ύψος 4.000 ποδιών. Ένα λεπτό αργότερα (08:44) το ζεύγος των τουρκικών εξήλθε του FIR Αθηνών.

Μάλιστα, οι υπερπτήσεις πραγματοποιήθηκαν μόλις οκτώ λεπτά αφότου είχε αναχωρήσει από τη Μεγίστη ο Πάνος Καμμένος, που επισκέφτηκε τόσο το συγκεκριμένο νησί όσο και τις παρακείμενες νησίδες Ρω και Στρογγυλή.

Λίγη ώρα αργότερα, στις 10:43 το πρωί, δύο τουρκικά F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν λάβει άδεια από τις ελληνικές αρχές και έκαναν νέες προκλητικές πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Τα δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες τρεις φορές στις 10:43, στις 10:48 και στις 10:59, περνώντας στα 25.000 πόδια πάνω από το νησί.

Ο σχηματισμός των F-16 «έσπασε» στα δύο ώρα 10:51 και την ώρα που το ένα τουρκικό F-16 έκανε υπέρπτηση στις Οινούσσες, το άλλο περνούσε 25.000 πόδια πάνω από τη νήσο Παναγιά.

Καμμένος: Ψευτοτσαμπουκάδες

Ο Πάνος Καμμένος απάντησε στις τουρκικές κινήσεις με ένα βίντεο μέσα από το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, που τον μετέφερε πίσω στην Αθήνα. Μέσω Twitter, ο υπουργός Άμυνας σχολίασε τις τουρκικές υπερπτήσεις στο Καστελόριζο κάνοντας λόγο για «ψευτοτσαμπουκάδες».

«Σήμερα όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες» έγραψε ο κ. Καμμένος.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος νωρίτερα σήμερα ανέβασε τους τόνους σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του και του ναυάρχου Αποστολάκη.

Από την Ντόχα, στην οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έκανε αναφορά σε «γαλάζια πατρίδα» υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει από όσα, όπως λέει, δικαιούται, σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

«Στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο», κατέληξε ο Ακάρ.

 

Πηγή: cnn.gr