Στους δρόμους οι μαθητές για το Νέο Λύκειο -Επεισόδια στο Σύνταγμα [εικόνες]

253

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα εκατοντάδες μαθητές από λύκεια της Αθήνας διαδηλώνοντας ενάντια στις αλλαγές που πρόκειται να φέρει στην Παιδεία το νέο νομοσχέδιο του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου.

Αυτήν την ώρα περίπου περισσότεροι από 1.500 μαθητές που νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και πραγματοποίηθηκε συναυλία κινούνται μέσω των οδών Πεσμαζόγλου και Σταδίου προς την πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή.

Οι μαθητές με πανό και συνθήματα ζητούν τη μη κατάθεση του λεγόμενου “νομου Γαβρόγλου”, που όπως λένε τούς στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, τους στέλνει στην παραπαιδεία, ενώ παράλληλα οδηγούν σε απολύσεις εκπαιδευτικών.

Επιπλέον, με “παραλήπτες” τον κ. Γαβρόγλου αλλά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο.

Στο κάλεσμα της για τη σημερινή κινητοποίηση η επιτροπή των μαθητών σημειώνει μεταξύ άλλων: “Ούτε να σκεφτεί η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της να καταθέσουν και να ψηφίσουν το απαράδεκτο νομοσχέδιό τους με το οποίο: Θα μας βάζουν να δίνουμε περισσότερες εξετάσεις:

Καταργούν τις ενδοσχολικές και ουσιαστικά βάζουν πανελλαδικές επί δύο. Δηλαδή να δίνουμε και πανελλαδικές και εξετάσεις ανά δήμο ή περιφέρεια με θέματα και δυσκολία πανελλαδικού επιπέδου, ακόμα και για να πάρουμε το απολυτήριο.

Θα μας φορτώνουν με περισσότερο άγχος, τρέξιμο και παπαγαλία αφού το ζητούμενο στο σχολείο που φτιάχνουν δεν θα είναι να πάρουμε γνώσεις, αλλά να μάθουμε τα SOS και να κυνηγάμε βαθμούς.

Ήδη οι φροντιστηριάρχες τρίβουν τα χέρια τους και ευχαριστούν την κυβέρνηση που θα γεμίσει κι άλλο τα πορτοφόλια τους από τις τσέπες των γονιών μας.Θα μας στερούν πολύτιμες γνώσεις για τη ζωή μας.

Και επίσημα πια στόχος του σχολείου δεν θα είναι να μας δίνει τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να γίνουμε ολοκληρωμένοι άνθρωποι άσχετα από το επάγγελμα που θα κάνουμε.

Φτιάχνουν ένα σχολείο που και με τη βούλα του νόμου θα μας στερεί το δικαίωμα να μάθουμε όσα είναι χρήσιμα για τη ζωή μας και θα μας αντιμετωπίζει σαν μέσους όρους βαθμολογιών.”

Στο μεταξύ, πέραν της πορείας, ένταση δημιουργήθηκε στο Σύνταγμα μεταξύ ομάδας μαθητών που αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και δυνάμεις της Αστυνομίας.

Έχει γίνει εκτεταμένη χρήση χημικών από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ, ενώ οι νεαροί επιτέθηκαν στις διμοιρίες περιμετρικά της Βουλης με πέτρες, βόμβες μολότοφ και αλλά αντικείμενα.

Οι μαθητές προκάλεσαν φθορές σε στάσεις λεωφορείων, εκδοτήρια εισιτηρίων, φωτεινούς σηματοδότες και κάδους απορριμμάτων.

Αυτή τη στιγμή η ένταση έχει μεταφερθεί στην λεωφόρο Αμαλίας όπου απωθήθηκαν οι διαδηλωτές από διμοιρίες των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Συντονιστικού, η πορεία επρόκειτο να καταλήξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου και θα πραγματοποιηθεί συνέλευση.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τουλάχιστον τρεις προσαγωγές, ενώ τα επεισόδια συνεχίζονται στην Πύλη του Ανδριανού.

Πηγή: iefimerida.gr