Συναγερμός! 18 θάνατοι από την γρίπη στην Ελλάδα – Νεκρό μωράκι 20 μηνών!

242

Δεκαοκτώ άτομα έχουν χάσει μέχρι στιγμής της ζωής τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης. Μάλιστα, τα δώδεκα θανατηφόρα κρούσματα σημειώθηκαν σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας

 

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι σε αυξημένα επίπεδα, με τους λοιμωξιολόγους να περιμένουν κορύφωση της τις επόμενες δύο εβδομάδες. Προβλέπουν, μάλιστα, ότι ο αριθμός των θανόντων από γρίπη δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τον περσινό, που 42 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές.

Την φετινή περίοδο κυρίαρχος είναι ο υπότυπος Α(Η1Ν1)pdm09, ο οποίος προκαλεί περισσότερες επιπλοκές και προσβάλλει επίσης νεότερα άτομα, όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα όμορων βαλκανικών χωρών.

Πάντως, το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος κρίνεται ως ιδιαιτέρως αποτελεσματικό καθώς καλύπτει περισσότερα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης.

Αυξάνονται τα σοβαρά κρούσματα – Μακραίνει η αναμονή για ΜΕΘ

Την ώρα που τριπλασιάστηκαν τα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης στη χώρα μας σε μια εβδομάδα και 40 άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, η λίστα για κλίνη ΜΕΘ μακραίνει διαρκώς.

Μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης, 40 άτομα ήταν σε λίστα αναμονής για κρεβάτι σε ΜΕΘ, με τους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν ότι η λίστα μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο αφού οι Έλληνες και φέτος δεν εμβολιάστηκαν σε ποσοστό τέτοιο που να διασφαλίζεται η «ανοσία της αγέλης».

Από την αρχή της εποχικής γρίπης μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε ΜΕΘ (65 άνδρες και 47 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη). Εξ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 20.

Σοκ από τον θάνατο μωρού μόλις 20μηνών. Ο παιδίατρος το είχε εξετάσει και… το είχε στείλει σπίτι

Το παιδί είχε, για τρεις μέρες πριν πάει στο νοσοκομείο, σοβαρά συμπτώματα γρίπης. Ο παιδίατρος που το παρακολουθούσε του είχε κάνει ένα ταχύρυθμο τεστ για τη γρίπη Α, το οποίο καθησύχασε τους γονείς του. Όταν αυτοί το μετέφεραν στο νοσοκομείο ήταν αργά. Οι γιατροί διέγνωσαν σηπτική καταπληξία και εισήγαγαν το παιδί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάριου Νοσοκομείου, όπου και τελικά «άφησε» την τελευταία
του πνοή.

Οι γιατροί κάνουν έκκληση προς τους γονείς, μόλις δουν τα συμπτώματα της γρίπης στο παιδί τους, να το πάνε αμέσως στο νοσοκομείο και να μην εμπιστευτούν τα απλά τεστ των παιδιάτρων.