Συντάξεις: Βρείτε 500 εκατομμύρια ευρώ λένε οι Ευρωπαίοι στην Αθήνα

667

Την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλες τα μαντάτα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα. Όχι πως αρνούνται να υιοθετήσουν την πρόταση της κυβέρνησης, αλλά θεωρούν πως το όλο πακέτο με τις παροχές που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό του δεκτό, διότι η άσκηση δεν βγαίνει.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες υπάρχουν σοβαρές διαφορές, κάποιοι μιλούν ότι φτάνει πέριξ των 500 εκατ. και αναζητείται η «χρυσή τομή».

Ο δρόμος φαίνεται να είναι μακρύς και πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις, εκτιμούν ότι είναι πιο πιθανό να ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, παρά στην έκτακτη σύνοδο που θα προηγηθεί στις 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόσταση που χωρίζει την πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 από την πρόβλεψη της κυβέρνησης παραμένει σχεδόν αγεφύρωτη, καθώς τις τελευταίες ημέρες περιορίστηκε μόλις κατά 0,05% του ΑΕΠ ή 90 εκατ. ευρώ. Έτσι, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι, αν δεν εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και αν υλοποιηθούν όλα τα θετικά μέτρα της Θεσσαλονίκης (συνολικού δημοσιονομικού κόστους 765 εκατ. ευρώ), το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά, ενώ οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι δεν θα ξεπεράσει το 3,35% του ΑΕΠ, αφήνοντας έτσι μια «τρύπα» 450 εκατ. ευρώ.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες η πρόβλεψη των δανειστών δεν ανέβαζε τον πήχη πάνω από το 3,3% του ΑΕΠ, δείχνοντας τρύπα 540 εκατ. ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο για να καλυφθεί η απόκλιση αυτή είναι να θυσιάσει η κυβέρνηση ορισμένες από τις εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Διαφορετικά, θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων, έστω και μικρότερης κλίμακας σε σχέση με τις ήδη ψηφισμένες.

Για τις συντάξεις, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «αυτό που συζητάμε είναι η ακύρωση του μέτρου, και όχι η αναβολή του» και εκτίμησε πως «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο αυτήν τη στιγμή, επιδιώξαμε και νομίζω ότι πετυχαίνουμε πια τις συναινέσεις που χρειαζόμασταν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ν. Παππάς που δήλωσε ««μιλάμε για ακύρωση του μέτρου. Είναι ένα μέτρο το οποίο φαίνεται από την πορεία του ΕΦΚΑ ότι δεν χρειάζεται και νομίζω ότι και όλοι πρέπει να προσαρμόσουν και την πολιτική τους τακτική με βάση αυτό το δεδομένο, ότι περικοπές δεν θα γίνουν».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει εκ νέου τις προθέσεις των ομολόγων του στο περιθώριο του Eurogroup τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις 21 Νοεμβρίου μέχρι να καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 στενεύει πολύ.

Του Θανάση Παπαδή