Τα «έσπασαν» Τσίπρας –Καμμένος

295

Η  διχογνωμία τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών  πυροδοτεί εξελίξεις

Στο «κόκκινο» φαίνεται ότι είναι οι σχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει γίνει κόκκινο πανί για τους δυό τους  και πολιτικοί κύκλοι «μιλούν» πλέον για σοβαρούς κλυδωνισμούς που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε εκλογές.

Μπορεί ο κ. Καμμένος να έκανε τις δικές του δηλώσεις στην διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ όπου είχε συνομιλίες με υψηλά στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί από τα Σκόπια αλλά  ο πρωθυπουργός έχει αντίθετη άποψη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έσπευσε να καταθέσει κι ένα εναλλακτικό σχέδιο. Αυτό, όπως εξήγησε θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

Από την άλλη πλευρά, παρόλο που ο Πρωθυπουργός δεν έχει πάρει επίσημη θέση, στις δηλώσεις Καμμένου, κυβερνητικοί κύκλοι έσπευσαν να τις σχολιάσουν, διαχωρίζοντας τη θέση της κυβέρνησης «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία» ήταν η φράση που χρησιμοποίησαν.

Μάλιστα τόνισαν πως ότι και να γίνει δεν υπάρχει περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας καθώς αυτή έχει υπογραφεί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση της παρά τις όποιες αντιδράσεις ή διαφορετικές γνώμες στους κόλπους της κυβέρνησης. Το ζητούμενο λοιπόν είναι πώς θα βρεθεί η χρυσή τομή στη συνεργασία των δύο ανδρών δεδομένου ότι έχουν αντίθετη άποψη.
Στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν εκείνοι που “μιλάνε” μέχρι και για ανατροπές ισορροπίας που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

Μάλιστα και στα Σκόπια το θέμα ταλανίζει την κυβέρνηση. Αρχικά το δημοψήφισμα που έδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι αρνητικό στη συμφωνία. Στη συνέχεια βγήκαν στους δρόμους  Σκοπιανοί εθνικιστές οι οποίοι απειλούν βουλευτές ότι θα σκοτώσουν τα παιδιά τους, εάν ψηφίσουν τις τροπολογίες της Συνταγματικής αναθεώρησης.