Τάρτα με μήλα και cranberries (Συνταγή-Εκτέλεση)

153

Δροσερή  συνταγή για τάρτα με μήλα και cranberries

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο γάλακτος κομμένο σε κύβους, παγωμένο
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 αυγά

Για τη γέμιση

  • αλεύρι για πασπάλισμα
  • 250 γρ. αποξηραμένα cranberries
  • 1 πράσινο μήλο τριμμένο
  • 1 κόκκινο μήλο τριμμένο
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
  • 125 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 250 γρ. αμύγδαλα φιλέ
  • 75 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ. μαρμελάδα βερύκοκο
  • 2 αυγά
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι , την άχνη και το βούτυρο. Φοράμε γάντια για να μη λιώσει εύκολα το βούτυρο από τη θερμοκρασία των χεριών μας και αρχίζουμε να ανακατεύουμε και να τρίβουμε το μείγμα για περίπου 5 λεπτά. Δεν θέλουμε να μείνουν εμφανή κομματάκια από το βούτυρο. Τρίβουμε με τα χέρια μας για να ενωθεί το βούτυρο με το αλεύρι.
  • Ρίχνουμε μέσα 2 αυγά, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε το μείγμα με τα χέρια. Μόλις ενωθεί το μείγμα σε ζύμη, τυλίγουμε τη ζύμη μας με μία μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ‘’ξεκουραστεί’’ για τουλάχιστον μια ώρα.
  • Στρώνουμε 2 λαδόκολλες πάνω και κάτω από το ζυμάρι μας αφού το έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Με ένα πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι μας μέχρι να φτάσει στα όρια της λαδόκολλας. Θέλουμε το «φύλλο» μας να είναι ένας κύκλος με διάμετρο 26 εκ και πάχος 0,4 εκ.
  • Αλευροβουτυρώνουμε μία στρογγυλή ταρτιέρα 23 εκ. και βάζουμε τη ζύμη πάνω.
  • Την πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας έτσι ώστε να κολλήσει στα τοιχώματα και τρυπάμε ελαφρά τον πάτο της ζύμης με ένα πιρούνι. Τοποθετούμε 2 κομμάτια από διαφανή μεμβράνη πάνω από τη ζύμη σχηματίζοντας σταυρό και πάνω από αυτή βάζουμε φασόλια για βάρος. Τα καλύπτουμε με μεμβράνη. Την παγώνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Έπειτα αφαιρούμε το βάρος και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε κρόκο αραιωμένο με νερό όλη την τάρτα και ψήνουμε για άλλα 6-7 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.
  • Παράλληλα καθώς ψήνεται η τάρτα βάζουμε τα 225 γρ. αμύγδαλα μέσα στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Βάζουμε τη σκόνη σε μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα τα 225 γρ. cranberries και την καστανή ζάχαρη.
  • Καθαρίζουμε τη φλούδα από τα μήλα μας με ένα κοφτερό μαχαίρι. Με έναν τρίφτη βγάζουμε το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και στύβουμε και 1 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού. Τρίβουμε με τον τρίφτη τα μήλα μας (στις χοντρές τρύπες). Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι ή σε ένα μικρό μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για 40’’ στα 800 watt.
  • Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνω τα 2 αυγά και το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Ρίχνουμε και το κονιάκ. Το υγρό αυτό μείγμα το προσθέτουμε στο μείγμα με τα φρούτα και ανακατεύουμε. Στο μείγμα αυτό προσθέτουμε και το μείγμα με τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά.
  • Όλη αυτή τη γέμιση τη βάζουμε στην ψημένη βάση της τάρτας.
  • Πασπαλίζουμε με τα ψημένα αμύγδαλα φιλέ και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει. Αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα crandberries.
  • Σε ένα μικρό τηγάνι λιώνουμε τη μαρμελάδα μαζί με τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού μέχρι να πάρει μία βράση. Με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την τάρτα, αφήνουμε να κρυώσει, βγάζουμε από τη φόρμα και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here