Τέλος τα capital controls για τις αναλήψεις μετρητών

193

Αναμένεται από 1η Οκτωβρίου νέα απόφαση

Απελευθερώνονται πλήρως οι αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα από 1η Οκτωβρίου σύμφωνα με νέα τροποποιητική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.                  Η ανακοίνωση της απόφασης αναμένεται  καθώς έχει πάρει την έγκριση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. 

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών  Ευκλείδη  Τσακαλώτο η τροποποιητική απόφαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα προβλέπει την πλήρη κατάργηση των περιορισμών ανάληψης μετρητών λόγω capital controls.

Με την απόφαση που θα δημοσιευτεί άμεσα σε ΦΕΚ, σύμφωνα με δημοσίευμα του  tribune.gr , απελευθερώνεται πλήρως η ανάληψη μετρητών από φυσικά πρόσωπα και πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα από λογαριασμούς καταθέσεων σε τράπεζες που λειτουργούν στον ελλαδικό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες η δυνατότητα ανάληψης είχε ανέλθει στα 5.000 ευρώ μηνιαίως ενώ τον Ιούλιο του 2015 όταν εφαρμόστηκαν ήταν 450 ευρώ  ανά 15θήμερο.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, είναι  η πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια που απελευθερώνεται πλήρως εσωτερική κίνηση κεφαλαίων ως προς τα μετρητά.

Για τις συναλλαγές στο εξωτερικό δεν αναμένονται σοβαρές διαφοροποιήσεις, αν και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και εκεί μία μερική χαλάρωση.