To μέλλον στη θεραπεία της ψωρίασης ήρθε και στην Ελλάδα

2496

Η Ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική, συστηματική, αυτοάνοση και φλεγμονώδης νόσος που εμφανίζεται με ποικίλες μορφές και διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Η πιο συχνή μορφή της νόσου είναι η ψωρίαση κατά πλάκας και αφορά περίπου το 80% των ασθενών. Αυτή η μορφή Ψωρίασης μπορεί να εντοπίζεται οπουδήποτε στο σώμα, με πιο δύσκολες εντοπίσεις αυτές σε γόνατα, αγκώνες και τριχωτό κεφαλής. Συνολικά, επηρεάζει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και σχεδόν 250.000 στην Ελλάδα.

Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ των 18 και 40 ετών, αν και μπορεί να παρουσιασθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η εμφάνιση της ψωρίασης μπορεί να προκληθεί σε άτομα με γενετική προδιάθεση στη νόσο, όταν έρθουν αντιμέτωπα με διάφορους παράγοντες όπως άγχος, ρούχα που τρίβονται στο δέρμα, φαρμακευτική αγωγή, λοίμωξη.

Η αξιολόγηση της βαρύτητας της νόσου βασίζεται κυρίως σε κλινικούς δείκτες ανάλογα με τη συνολική επιφάνεια του σώματος που εμφανίζει σημεία. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια δίνεται όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα και στο πόσο επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Έτσι, ένας ασθενής ο οποίος δεν έχει ψωρίαση σε μεγάλη έκταση και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πάσχει από νόσο ήπιας μορφής, αν επηρεάζεται κατά πολύ η καθημερινότητά του και η συναισθηματική του κατάσταση λόγω της ψωρίασης, θεωρείται ότι πάσχει από μέτριας ή/και σοβαρής μορφής ψωρίαση.

Η θεραπεία στοχεύει στην επιβράδυνση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων  και την ελάττωση της φλεγμονής. Στις διαθέσιμες θεραπείες περιλαμβάνονται οι τοπικές, οι φωτοθεραπείες, οι από του στόματος συστηματικές θεραπείες και ένας αριθμός βιολογικών παραγόντων. Παρόλο που οι νεότερες βιολογικές θεραπείες έχουν αυξήσει το ποσοστό των ασθενών που επιτυγχάνουν πλήρη η σχεδόν πλήρη κάθαρση του δέρματος, υπάρχει ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που υποθεραπεύεται.

Μέσα στο Φεβρουάριο κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα ένα νέο σκεύασμα για την ψωρίαση, το RISANKIZUMAB (SKYRIZI), το οποίο έρχεται να προσφέρει στους ασθενείς με ψωρίαση μία ζωή χωρίς περιορισμούς.

Το RISANKIZUMAB (SKYRIZI) ενδείκνυται για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης σε ενήλικες ασθενείς, που είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία.

Είναι ένας αναστολέας της ιντερευκίνης-23 (IL-23), η οποία θεωρείται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην παθογένεια της ψωρίασης. Το RISANKIZUMAB (SKYRIZI) προσδένεται πάνω στην IL-23 και ουσιαστικά αναστέλλει την απελευθέρωση άλλων ουσιών που εμπλέκονται στην ψωρίαση.

Το RISANKIZUMAB (SKYRIZI) εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Απρίλιο 2019 και μέχρι στιγμής κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Tο κλινικό πρόγραμμα του RISANKIZUMAB (SKYRIZI) αποτελείται από 5 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου 1 χρόνο. Και στις πέντε μελέτες, οι ασθενείς που έλαβαν το RISANKIZUMAB (SKYRIZI) πέτυχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κάθαρσης των ψωριασικών βλαβών σε σχέση με τους βιολογικούς παράγοντες του συγκρίθηκε. Σχεδόν 7 στους 10 ασθενείς πέτυχαν πλήρη κάθαρση των ψωριασικών τους βλαβών. Μάλιστα η αποτελεσματικότητα του δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τη βαρύτητα της νόσου, το σωματικό βάρος, ή την προηγούμενη έκθεση ή μη σε βιολογικό παράγοντα.

Όσον αφορά το δοσολογικό σχήμα του RISANKIZUMAB (SKYRIZI) είναι απλό και βολικό για τους ασθενείς καθώς απαιτείται η χορήγηση μόνο 4 δόσεων συντήρησης το χρόνο.

Πρόκειται για ένα ασφαλές φάρμακο καθώς τόσο από τις μελέτες όσο και από την εμπειρία που υπάρχει από την κυκλοφορία σε διάφορες χώρες για σχεδόν 2 χρόνια δεν φάνηκε η ύπαρξη σημάτων για την εμφάνιση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και κυρίως σοβαρών λοιμώξεων.

Γίνεται πλέον κατανοητό ότι η επίτευξη και διατήρηση της πλήρης κάθαρσης του δέρματος, που παλιά φάνταζε δύσκολη και ακατόρθωτη, με το RISANKIZUMAB (SKYRIZI)  είναι δυνατή. Μάλιστα, η υψηλή αποτελεσματικότητα συνδυάζεται με ένα απλό και βολικό δοσολογικό σχήμα και με ένα σταθερό προφίλ ασφάλειας. Οι ασθενείς με ψωρίαση μπορούν πλέον να ονειρεύονται μία ζωή χωρίς τους περιορισμούς της ψωρίασης.

ΠΟΥΝΤΟΣ Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ, MD

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Ειδικευθείς Παν. Νοσοκομείο Αν. Συγγρός

Κλ. Δερματολογία – Κοσμητική Ιατρική –

Παιδοδερματολογία – Δερματοχειρουργική – Laser

Δεκελείας & Οδυσσέως 24, Αχαρναί

Τηλ: 210-2402444 / Κιν: 6934140344

e-mail: dermafaceclinic@yahoo.com