Το τελικό σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες – Τι θα ισχύσει τελικά

93

Θέμα ωρών πλέον είναι το τελικό σχέδιο για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, αφού τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και αύριο το νομοσχέδιο θα πάει στην Βουλή. Οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής είναι συγκεχυμένες, δεδομένου ότι οριστική συμφωνία με τις τράπεζες δεν υπάρχει, τουλάχιστον στις λεπτομέρειες, ενώ οι δανειστές και κυρίως η ΕΚΤ, δεν έχουν πει την τελευταία τους κουβέντα.

Το θέμα αναμένεται να πάρει πάνω του ο πρωθυπουργός και να ανάψει το πράσινο φως ώστε να πάει στην Βουλή. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το σχέδιο που τελικά κατατεθεί να μην έχει την σύμφωνη γνώμη ούτε από τις τράπεζες, αλλά ούτε και από τους δανειστές. Αυτό βέβαια δεν θα σημάνει και «πόλεμο», αλλά θα πρόκειται για μία διαφωνία που καμία από τις δύο πλευρές δεν θα ήθελε.

Πού βρίσκεται η πραγματική διαφωνία

Τράπεζες και δανειστές είναι στην μία πλευρά του νομίσματος και η κυβέρνηση στην άλλη. Οι πρώτοι θέλουν να υπάρξει πραγματική προστασία μόνο για αυτούς που είναι σε ανάγκη και δεν έχουν άλλη διέξοδο για να προστατεύσουν το σπίτι τους και παράλληλα είναι συνεργάσιμοι με τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση με την σειρά της θέλει, για ευνόητους λόγους, να ανοίξει την προστασία σε όσους περισσότερους γίνεται. Οι εκλογές εξάλλου απέχουν το πολύ 8 μήνες. Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να σηκώσουν το γάντι μέχρι τουλάχιστον τις Ευρωεκλογές, είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, σε ουσιαστικά ζητήματα.

Έτσι εκτός συναρπαστικού απροόπτου η νομοθετική διάταξη θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την ένταξη στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Ειδικότερα το οικογενειακό τους εισόδημα θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένο κατά 70%. Αυτό σημαίνει ότι το εισόδημα

  • για τον άγαμο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 13.900 ευρώ και
  • για μια οικογένεια με τρία ή περισσότερα παιδιά θα κινηθεί στην περιοχή των 40.000 ευρώ αντί για τις 36.000 ευρώ που είχε συμφωνηθεί αρχικά.

Η κρατική επιδότηση του κόκκινου δανείου μπορεί να φθάνει έως και το 30% της δόσης. Το ύψος της επιδότησης και της δόσης θα εξαρτάται από την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη η οποία θα επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η συνολική οφειλή που προέρχεται από δάνεια τα οποία συνδέονται με την πρώτη κατοικία (φυσικά πρόσωπα ή εμπόρους και μικρομεσαίους) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ ενώ η εμπορική αξία του ακινήτου τις 250.000 ευρώ.

Ανάλογα με την ηλικία του δανειολήπτη θα παρέχεται από τις τράπεζες δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής για διάρκεια έως 25 χρόνια και το επιτόκιο θα διαμορφώνεται σε Euribor συν 2%.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr