Τροφές δηλητήριο για την υγεία μας! Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε

191

Πέρα από το ότι η λευκή ζάχαρη δεν σας προσφέρει καμία θρεπτική ουσία, περιέχει κενές θερμίδες που προκαλούν αύξηση του βάρους. Θα πρέπει πάντα να επιλέγετε καστανή ζάχαρη, μέλι ή στέβια ως εναλλακτική.

Γνωρίζατε ότι πιθανώς καταναλώνετε πέντε χημικά λευκές τροφές που δηλητηριάζουν την υγεία σας;

Στη λίστα περιλαμβάνονται το επιτραπέζιο αλάτι, η λευκή ζάχαρη, το αγελαδινό γάλα, το επεξεργασμένο αλεύρι και η μαργαρίνη.

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε γιατί οι τροφές αυτές είναι τόσο βλαβερές και θα προτείνουμε μερικές υγιεινές εναλλακτικές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας.

Επιτραπέζιο αλάτι

Συνήθως μιλάμε απλώς για το αλάτι γενικά, όμως σήμερα είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι, όπως ακριβώς υπάρχει λευκή και καστανή ζάχαρη, το αλάτι διακρίνεται σε ραφιναρισμένο και σε φυσικό.

Το ραφιναρισμένο αλάτι είναι συνηθέστερα γνωστό ως επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο είναι απλώς το χλωριούχο νάτριο που έχει υποστεί επεξεργασία, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση οποιασδήποτε θρεπτικής ουσίας.

Επίσης συχνά περιέχει πρόσθετα για να μην δημιουργούνται σβώλοι (αντισυσσωματικές ουσίες).

Πέρα από το ότι το επιτραπέζιο αλάτι είναι μια ανθυγιεινή επιλογή γενικά, η συχνή του χρήση μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει πραγματική βλάβη στον οργανισμό σας.

Αντί αυτού επιλέγετε φυσικά θαλασσινά αλάτια που εξακολουθούν να περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, επειδή δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.

Το ευρύτερα γνωστό φυσικό αλάτι -το θαλασσινό αλάτι- είναι σχετικά οικονομικό, ενώ υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές (κελτικό αλάτι κ.λπ.).

Λευκή ζάχαρη

Η λευκή ζάχαρη δεν σας εξασφαλίζει καμία θρεπτική ουσία, ενώ πολλοί διατροφολόγοι τη θεωρούν δηλητήριο.

Περιέχει κενές θερμίδες που συνεισφέρουν στην αύξηση του βάρους και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Μπορεί επίσης να βλάψει τα δόντια σας.

Μόλις μπει στην κυκλοφορία του αίματος, η οξύτητα της λευκής ζάχαρης κλέβει μέταλλα όπως το ασβέστιο και μπορεί να φθείρει τα δόντια και τα οστά.

Για να μην αφαιρέσετε τα γλυκά από τη διατροφή σας, αντικαταστήστε τη λευκή ζάχαρη με καστανή ζάχαρη, μελάσα, ή φυσικά σιρόπια φρούτων.

Αγελαδινό γάλα

Πολλοί διατροφολόγοι δεν συνιστούν την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος μετά τους πρώτους μήνες της ζωής, επειδή το σώμα χάνει το ένζυμο που είναι γνωστό ως λακτάση, το οποίο επιτρέπει τη σωστή πέψη της λακτόζης.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός μας είναι φτιαγμένος να αφομοιώνει μόνο το ανθρώπινο γάλα και όχι το γάλα άλλων ζώων.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει δυσανεξία στη λακτόζη χωρίς να το γνωρίζει, ενώ συνεχίζουμε να πίνουμε γάλα επειδή δεν παρουσιάζουμε συμπτώματα αυτής της δυσανεξίας.

Παρά το γεγονός ότι το γάλα αποτελεί μια ιδιαίτερα πλήρη και θρεπτική τροφή, δεν περιέχει ίνες, σίδηρο ή βιταμίνη C.

Έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα όπως η γαστρική οξύτητα, οι φλεγμονώδεις νόσοι, η αναιμία, η καρδιαγγειακή νόσος και η παχυσαρκία.

Υπάρχουν μερικές μελέτες που δείχνουν ότι το γάλα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, καρκίνου των ωοθηκών και λεμφώματος.

Φυσικότερες εναλλακτικές αποτελούν τα φυτικά γάλατα από βρώμη, ρύζι, φαγόπυρο, αμύγδαλο κ.λπ.. Υπάρχει επίσης γάλα χωρίς λακτόζη και γάλα από άλλα ζώα, γάλατα που είναι περισσότερο εύπεπτα και λιγότερο βλαβερά.

Επεξεργασμένο αλεύρι

Όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές, όμωςγνωρίζουμε ότι όλα τα δημητριακά που δεν περιέχουν ίνες έχουν χάσει μεγάλο μέρος από τη διατροφική τους αξία.

Το επεξεργασμένο αλεύρι, αντίθετα με το πλήρες, μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, να αυξήσει την κατακράτηση υγρών και να συνεισφέρει στην αύξηση του βάρους.

Αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, επειδή το παχύ έντερο χρειάζεται πολλές ίνες για να παραμείνει υγιές.

Στην κατηγορία αυτή δεν ανήκουν μόνο τα δημητριακά και το αλεύρι, αλλά και όλα τα προϊόντα που προέρχονται από αυτά και περιλαμβάνονται συνήθως στην καθημερινή διατροφή μας: ζυμαρικά, ψωμιά, γλυκά, κέικ, μπισκότα και άλλα.

Μαργαρίνη

Ενώ το βούτυρο αποτελεί μια φυσική τροφή που παράγεται από αγελαδινό γάλα και καταναλώνεται εδώ και αιώνες, η μαργαρίνη αποτελεί ένα τεχνητό προϊόν των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο βασίζεται σε φυτικά έλαια αμφίβολης ποιότητας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν περάσει από διάφορες διαδικασίες επεξεργασίας για να αποκτήσουν στερεή υφή και ανοιχτότερο ή πιο κίτρινο χρώμα, για προσθήκη γεύσης και για τη διατήρησή τους.

Επιπλέον, οι βιταμίνες που υποστηρίζεται ότι περιέχει η μαργαρίνη προστίθενται τεχνητά.

Η μαργαρίνη περιέχει επίσης πολύ περισσότερες θερμίδες από το βούτυροκαθώς και τρανς λιπαρά, τα οποία είναι ιδιαίτερα βλαβερά για το σώμα, ενώ έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Αν και η μαργαρίνη δεν περιέχει χοληστερίνη λόγω της φυτικής της βάσης, το βέβαιο είναι ότι τα τρανς λιπαρά προκαλούν αύξηση στα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στον οργανισμό.

   athensmagazine.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here